Матс Виландер: Григор е различен, все едно някой е натиснал копчето

OFFNews 25 януари 2017 в 16:55 3260 0

Ескпертът на Евроспорт Матс Виландер направи коментар за представянето на Григор Димитров в „Аустрелиън оупън“ до момента. Шведът, който има 7 титли от Големия шлем, оцени шансовете му срещу Рафаел Надал.

- Харесва ли Ви това, което виждате от Григор Димитров дотук в Мелбърн?
- Има нещо различно в Григор Димитров, което ми харесва. Преди винаги съм смятал, че тактиката му е трудно разбираема – в нея имаше от всичко по нещо. Но сега изглежда, че той е разбрал какво е най-добре да прави с оръжията, с които разполага. А това е да играе агресивно от форхенд, но и от бекхенд. Да взема топката рано. Да използва бекхенда си по правата повече отколкото преди. Григор има мощен сервис, но силата му е в придвижването. А сега, когато се приближава до най-добрите в света – силата трябва да е в концентрацията.
- Мислите ли, че Григор ще бъде стреснат от Надал?
- Мисля, че това може да се случи. Защото това е Рафа, не защото са на полуфинал. Трудно е да му се даде печеливша рецепта, защото ще му се наложи да удари много топки. Кога ще избере да излезе на мрежата? Ще бъде ли отдаден на риска и агресията?!
- Какво мислите за характера на Григор?
Мисля, че вече е помъдрял много. Много повече, отколкото при полуфинала на „Уимбълдън“. Винаги казваме, че това е просто един мач. Всъщност полуфиналът не е обикновен мач. Това ще бъде най-важният мач в кариерата му по много причини. Ако го спечели ще си направи подарък – финал на Голям шлем.
- Изненадaн ли сте от Григор тази седмица?
- Видях го как игра в Бризбън в началото на месеца и тогава бях изненадан. Сега съм впечатлен. Има нещо различно, все едно някой е натиснал копчето. Колкото и упорито и неуморно да работиш в тренировките, все някога трябва да се натисне копчето. Всичко се свежда до спечелването на мача. На корта друго няма значение. В тенис отношение това е борба на живот и смърт. За първи път виждам това у Григор. Виждам у него волята за победа – както у Мъри и Федерер. Не всеки я притежава.
- Смятате ли, че Григор вярва в шансовете си да спечели „Аустрелиън оупън“?
- Говорих с него след победата му над Гофен и мисля, че да. Той е уверен, но в същото време е и реалист. Знае на какво в играта си трябва да обърне внимание. Той работи с Роджър Рашийд, а когато си бил при него няма начин да не си подготвен физически.

Григор ме впечатлява с това, че не е самоуверен, но знае, че ще намери начин. Той просто трябва да намери начин да спечели титла от Големия шлем. Ако нямаш желанието за това – никога няма да спечелиш нищо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови