Земеделци не си дават нивите за новата площадка на АЕЦ-а

Във ВАС са постъпили три жалби срещу решението на Министерски съвет за новата площадка на АЕЦ „Козлодуй“

Мая Младенова 15 август 2023 в 15:48 5979 1

АЕЦ Козлодуй

Снимка АЕЦ Козлодуй

АЕЦ Козлодуй

Във Върховния административен съд (ВАС) са постъпили три жалби срещу решението на Министерски съвет (МС) за новата площадка на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи съдът.

Жалбите са от собственици на земеделски земи в село Хърлец, които не са съгласни там да се строи.

Образувани са три дела срещу решението на МС от 2 август 2023 г., с което планираната площадка за изграждане на нова ядрена централа на Площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй“ е определена за обект с национално значение и за национален обект.

По исканията за спиране изпълнението на решението съдът ще се произнесе незабавно.

Площадката за новата мощност е избрана от "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД и е одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Изграждането ѝ е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 г., допълват от съда.

Изграждането на новата мощност е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 г., с което се възлага на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000. Според цитираното решение Министерският съвет следва да обяви ядрената централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „национален обект“ по смисъла на Закона за държавната собственост, обяви правителственият пресцентър на 2 август.

На 12 януари, по предложение на депутата от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев, парламентът задължи правителството да преговаря със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ ''Козлодуй''. Тогава от "Продължаваме промяната" се възпротивиха, като обявиха това за лобизъм и посочиха, че така депутатите ще задължат българското правителство да купи точно определено съоръжение от точно определена компания - "Westinghouse".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!