МС определи два нови стратегически обекта на националната сигурност

OFFNews 02 август 2023 в 17:07 3199 0

газохранилище
Газохранилището в Чирен.

Два бъдещи енергийни проекта получават статут на обекти от национално значение, реши правителството. Става дума за газопровода, който ще свърже газохранилището в Чирен с мрежата на Булгартрансгаз и за втората ни ядрена мощност, която ще бъде построена на територията на Площадка №2 на АЕЦ „Козлодуй“.

До момента стратегическите обекти, свързани с националната сигурност на територията на България, бяха 155. Сред тях са пощите, определени гари и летища, сградите на основните държавни институции и други.

Министерският съвет прие решение за определяне на проекта за изграждане на газопровод, свързващ подземното газохранилище „Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ В АД в района на с. Бутан, за обект с национално значение и национален обект.
Инвестиционното предложение е тясно свързано с целите за разширяване капацитета на „Чирен“. С изграждането на газопровода ще се създаде техническа възможност за добив и нагнетяване на природен газ, съответстващи на повишените капацитети на съоръжението по нов маршрут.

След реализацията на бъдещото трасе ще се повиши сигурността на доставките на природен газ до и от „Чирен“, тъй като той ще се пренася по още един маршрут.

С решението на Министерския съвет проектът ще се ползва с приоритетен статут на национално равнище и ще бъдат постигнати редица облекчения при провеждане на изискваните процедури по реда на Закона за държавната собственост, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на земеделските земи и други.

Обект с национално значение ще бъде и планираната нова ядрена централа на Площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Теренът е избран от „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД и е одобрен от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Изграждането на новата мощност е в съответствие с Решение на Народното събрание от 12.01.2023 г., с което се възлага на Министерския съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000. Според цитираното решение Министерският съвет следва да обяви ядрената централа за „обект с национално значение“ по смисъла на Закона за устройство на територията и за „национален обект“ по смисъла на Закона за държавната собственост.

Определянето на обекта за национален и с национално значение ще приоритизира проекта и ще улесни значително административните процедури, свързани с устройственото планиране. Като следствие от взетото решение ще бъде възможно стартирането на реални дейности в съответствие с условията и мерките на Решението по ОВОС и с изискванията в заповедта на АЯР за одобряване на Площадка 2.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки