НС задължи правителството да преговаря със САЩ за нова ядрена мощност в АЕЦ ''Козлодуй''

Това е лобизъм за американската компания "Westinghouse", обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков

Ружа Райчева 12 януари 2023 в 19:13 4318 3

АЕЦ ''Козлодуй''

Снимка Архив

АЕЦ ''Козлодуй''

Парламентът прие проекторешение за възлагане на Министерски съвет да проведе преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000, внесено от Делян Добрев и ГЕРБ.

След началото на войната в Украйна "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" е извършил анализ за възможностите за имплементиране на платеното и доставено оборудване. Било е проверено дали е възможно руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" и нейните дъщерни дружества да бъдат използвани в по-нататъшна реализация или да бъдат заместени. "След срещи се стигна до извода, че единствената адекватна възможност за продължаване на проекта е с друга ядрена технология, а именно AP1000", пишат вносителите от ГЕРБ. 

AP1000 е вид ядрена мощност, продавана от американската производствена компания "Westinghouse", основана през 1885 г. Полша вече е сключила междуправителствено споразумение за изграждане на три блока AP1000, а АЕЦ "Козлодуй" вече има проектна готовност за изграждане на седми блок, посочват вносителите. 

Според ГЕРБ нуждата от диверсификация на енергийните ресурси налага необходимостта от преговори с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Вносителите смятат, че това ще гарантира ядреното бъдеще, енергийната сигурност, диверсификацията и устойчивото развитие на икономиката на България и региона в дългосрочен план.

Рай за търговците или лобизъм?

По време на дебатите бившият икономически министър Румен Гечев от БСП каза, че не е работа на българския парламент да определя кой с кого да води разговори за реактори. "Ще увиснем на кюмюра!", заплаши той. Гечев заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е призовавал за доизграждането на АЕЦ "Белене" до момента, в който някой представител на американското правителство не посети страната, при което лидерът на ГЕРБ "сменял посоката" си по отношение на управлението на енергетиката. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че няма как партията му да подкрепи това предложение, защото е престъпно. "Обсъждаме изграждане на допълнителна мощност в АЕЦ "Козлодуй" при положение, че имаме два реактора, които от години стоят без да бъдат използвани. Това е престъпление", каза той. По думите му не е работа на Народното събрание да взима такива решения. "Г-н Гечев, вие сте прав - изпълнява се волята на американските господари", добави Костадинов. 

Депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков посочи, че депутатите ще задължат българското правителство да купи точно определено съоръжение от точно определена компания - "Westinghouse":

"За мен като бивш търговец, това е рай, но като народен представител смятам, че това е лобизъм! Ние сега даваме празен чек не на българското правителство, а на този производител. Той може да сложи вътре каквато си цифра поиска."

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ) му отговори, че в проекторешението няма нито една дума за компанията "Westinghouse", а само е записана технологията - AP1000, която е собственост на американската компания.

От 196 гласували народни представители "за" бяха 112, "против" - 45, а 39 депутати от групата на "Продължаваме промяната" се въздържаха. "Възраждане" и БСП гласуваха "против". Двама от "Демократична България" бяха "против" - след гласуването Албена Симеонова от "Зелено движение" поясни, че тя и Владислав Панев са гласували срещу решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

12.01 2023 в 22:45

Хахахаха, две мурзилки + Гумен Речев са се запенили... Чудничко! :D

-5840

2

Руски реактори, работят ли с американско гориво?!? Има ли такъв дзвер некъде?