ВСС даде 7 дни на Янаки Стоилов да изчисти искането си за отстраняване на Гешев. Иначе няма да го разглежда

Даниела Добрева 12 април 2022 в 11:13 3278 1

Бившият правосъден министър Янаки Стоилов има 7-дневен срок да отстрани "нередовности" по предложението си за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и да даде конкретни аргументи за искането си за уронване престижа на съдебната власт, нахлуването в президентството и пр. Ако не го направи, ВСС ще го остави без разглеждане.

Това реши Пленумът на Висшия съдебен съвет по първа точка от дневния си ред. В началото на заседанието днес бе решено първо да се разгледа искането на служебния министър от юни м.г., а после това на Надежда Йорданова. Янаки Стоилов обаче вече е конституционен съдия и не е ясно дали това ще е възможно.

Съдебните кадровици започнаха с опит да се смачка дискусията с искането за обяснения от Надежда Йорданова, която заяви в телевизионно интервю, че ВСС едва ли ще гласува за отстраняването на Гешев, защото част от членовете на съвета дължат кариерата си на главния прокурор.

Йордан Стоев настоя тя да посочи имена на такива членове, за да преценят дали да се самоотведат от гласуването.

Йорданова обясни, че е известно в обществото и във ВСС, че има структурен проблем и решенията на Европейския съд по правата на човека го доказва. Тя подчерта, че не става въпрос за определени личности, а за непропорционалното влияние на главния прокурор върху членовете на ВСС. И този проблем не е само персонален.

"Толкова ли е трудно да кажете, че сте сгрешила. Че явно не сте запозната с правилата. Аз ако бях сгрешил, щях да кажа "Извинявайте, колеги", репликира Гешев.

Евгени Иванов пък се възмути от направените от министъра намеци и подчерта, че преди избора си във ВСС не е познавал Гешев. 

Последва реплика и на Боян Магдалинчев, който също обяви, че не е бил зависим от Гешев, защото се разминават поколенчески.

Стоев не хареса отговора на Йорданова и отново настоя за конкретни имена, защото тези членове на ВСС трябва да са се облагодетелствали от близостта си с главния прокурор.

"Много е трудно едно такова петно да се изтрие. Тук са хора с по 20-30 г. стаж в правораздавателната система", коментира той. 

Атанаска Дишева призова колегите си да се върнат към темата, защото българските граждани очакват кадровиците да се произнесат, а дебатът по въпроса с имената няма нищо общо с това.

"Когато приключат аргументите по въпроса, започват тези с личността. Колко пъти, колеги от  прокурорската колегия, се противопоставяхте по значими въпроси на г-н Гешев? Прокурорската колегия да се е противопоставила на някое негово становище? Всеки обиден знае как да защити правата си. За кариерните бонуси ми е интересно как се гарантират със закона. Те не съществуваха в този вид, когато ставахме членове на ВСС", посочи Дишева.

Олга Керелска също изтъкна, че оплакванията за накърнено достойнство в дебат като днешния са напълно излишни.

"Събрали сме за строго юридическа работа, т.е. да преценим допустимостта на предложението на Янаки Стоилов, да преценим дали е редовно и допустимо", посочи Керелска.

В своя защита Иван Гешев обясни, че не винаги са се съобразявали с неговия избор. От едната страна е професионалната теза, от другата е политиката, допълни той.

Според него предложението на Янаки Стоилов е бланкетно, без аргументи, внесено е от Стоилов като граждани, но е качено на сайта на правосъдното министерство. Въпреки това е готов да дебатира по него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

1

Перпендикуляр

12.04 2022 в 11:56

Категорично прокурорите в България са независими! От тях не зависи нищо! Всичко зависи от Главния прокурор! Друг е въпросът защо не станат адвокати, като са толкова добри юристи? Добър адвокат печели от 10 000 до 100 000 лева на месец, а прокурорът само 5 000. Излиза, че 5 000 е повече от 100 000! Математици да видиш!
 
X

Да помогнем на украинските деца!