ВАС разпореди и Боян Найденов да бъде изваден от БГ списъка по 'Магнитски'

OFFNews 11 октомври 2021 в 14:15 2412 1

Снимка Архив

Върховният административен съд нареди Боян Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона „Магнитски“. Преди три дни ВАС реши същото и за брат му Цветомир Найденов.

Още от самото начало Найденови настояват да бъдат извадени от т. нар. разширен списък, тъй като от близо две години са прекратили всякаква свързаност със санкционирания от САЩ Васил Божков.

Определението на ВАС е окончателно. То е образувано по жалба на Найденов за незабавно прекратяване на неоснователните действия на длъжностни лица – в случая за премахване на името на жалбоподателя от списъците в интернет страниците на МФ и НАП.

Отделно във ВАС има и второ дело – против Решение № 441 от 4 юни 2021 г. на Министерския съвет, което ще се гледа по същество на 9 ноември, уточняват от съда. 

По делото от жалбоподателя са представени доказателства и се излагат аргументи, от които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ. Прекратяването на свързаността се вижда и в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенция по вписванията, допълват от ВАС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови