Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ВАС отмени избора на ректор на Техническия университет в София

OFFNews 18 декември 2021 в 17:55 1827 0

Върховният административен съд (ВАС) отмени избора на ректор на Техническия университет (ТУ) в София, състоял се в края на 2019 година, след жалба на един от общо петимата кандидати за поста тогава.

Предстои министърът на образованието да назначи служебен ректор на висшето учебно заведение.

В края на октомври 2019 г. общото събрание на университета избира за нов ректор проф. Иван Кралов след балотаж между него и проф. Любомир Димитров. Изборът е обжалван в Административен съд София-град от проф. Веско Панов.

Той не е съгласен с възможността членовете на Общото събрание да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат преди балотажа.

"От гласували 380 човека има 806 гласа "за" подадени за кандидатите, което противоречи на конституционната разпоредба, че изборите в България се провеждат въз основа на общо пряко и равно избирателно право. А равно избирателно право предоставя право на само един глас. Това не беше получено в нашия избор", посочва той, цитиран от БНР.

Административен съд София-град отхвърля жалбата на проф. Панов. Със свое решение от 16.12.21 г. обаче ВАС отменя избора на ректор от края на 2019 г. От това следва, че министърът на образованието трябва да назначи служебен ректор, който трябва да организира и проведе изборите за нов ректор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!