ВАС окончателно разреши на ТЕЦ 'Брикел' да работи

Въпросът дали дружеството замърсява околната среда трябва да реши съдът в Стара Загора

OFFNews 17 август 2022 в 14:41 2276 0

ТЕЦ

Снимка greenpeace.org

ТЕЦ "Брикел"

Върховният административен съд остави в сила определението на Административен съд – Стара Загора, с което е отхвърлено искането на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за спиране на ТЕЦ "Брикел".

Заради въпросната заповед РИОСВ на предприятието беше наложена принудителна административна мярка да преустанови производствената си дейност по Закона за опазване на околната среда. За затварянето на ТЕЦ настоя и бившият министър на екологията Борислав Сандов, който обяви, че "Брикел" не отговаря на екологичните изисквания, на европейските норми и на българското законодателство. В края на юли Сандов обясни, че ТЕЦ-ът може да продължи да произвежда брикети, както и да захранва с топла вода Гълъбово и след спиране на мощностите за производство на ток.

Върховните магистрати са се произнеси единствено по отношение на предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ, но не и по повод твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда, уточняват от ВАС.

Съдът смята, че нарушенията на "Брикел" при опазването на природата е извън предмета на правния спор за предварителното изпълнение на заповедта. Ако ВАС разгледа и коментира тези твърдения, би се достигнало до произнасяне по спора по същество, което е недопустимо в рамките на настоящото частно производство, се мотивират върховните магистрати.

По всички посочени 7 групи нарушения, които са подробно описани в мотивите на атакуваната заповед, трябва да се произнесе първоинстанционният съд.

Тричленният състав на ВАС констатира, че определението е в съответствие с формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди, изтъкват от ВАС.

Върховните магистрати споделят изцяло изводите на първостепенния съд за специфичния характер на производството на дружеството и мястото му в критичната инфраструктура на страната съгласно Закона за енергетиката и Директива 2008/114/ЕО на Съвета от 8 декември 2008 г. 

ТЕЦ-ът е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност и това означава, че дейността му е от висок обществен интерес и незабавното й преустановяване би накърнила съществено този интерес, съобщават от ВАС.

И допълват, че от значение в случая е и обстоятелството, че предварителното спиране дейността на "Брикел" би довело до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е обявен за защитена зона през 2008 г. от министъра на околната среда и водите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови