Съдът пусна ТЕЦ-Брикел да дими над Гълъбово

OFFNews 03 август 2022 в 20:03 8150 9

Гълъбово

Снимка greenpeace.org

ТЕЦ-"Брикел".

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи. Това реши Административният съд в Стара Загора, като отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, съобщи БНР.

В мотивите си за отмяна на заповедта съдът посочва, че по смисъла на допълнителните разпоредби от Закона за енергетиката ТЕЦ „Брикел“ - Гълъбово е част от критичната инфраструктура и от електроенергийната система на страната и дейността ѝ е свързана с поддържането на жизнено важни обществени функции.

В предприятието работят близо 1300 души, спирането на производствената дейност лишава от трудови възнаграждения стотици работници и служители и от издръжка техните семейства.

Дружеството ще понесе значителни имуществени вреди в резултат от прекратяване експлоатацията на инсталацията и следващото от нея неизпълнение на сключените договори, се казва още в съдебния акт.

Определението на Старозагорския съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Принудителната мярка по спирането беше наложена на 29 юли от РИОСВ - Стара Загора след проверка на вече бившия премиер Кирил Петков и екоминистъра Борислав Сандов.

Спирането на дейността на ТЕЦ-а бе обявенo преди броени дни от Сандов.

"Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания, на европейските норми и на българското законодателство. Днес ТЕЦ-ът ще бъде информиран с документи, че трябва да изключи котлите и да очаква пломбиране на инсталацията", обясни той в един от последните дни на кабинета "Петков".

Сандов допълни, че ТЕЦ-ът може да продължи да произвежда брикети, както и да захранва с парно и топла вода Гълъбово и след спиране на мощностите за производство на ток. 

OFFNews публикува потресаващ разказ на жителя на Гълъбово Весела Георгиева, която написа, че в града се стеле мазен и черен прах, в очите влиза пепел, а в зъбите хрупа въглища.   

През юли Сандов и Кирил Петков направиха изненадваща проверка на централата. Tогава те обясниха, че са станали свидетели на "силно обезпокоителни констатации", въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Кирил Петков обяви, че "Брикел" ще бъде затворена заради "умопомрачаващи нарушения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

9

Gosho Georgiev

04.08 2022 в 22:13

До коментар номер 3.Цяла България не се е разделила още със соца ,не само гражд.общество в Гълъбово.Ако 90процена искат развит капитализъм наречен с културното име демокрация ,то 85%от нас българите ще искаме тази демокрация друг да Ни я прави ,а по възможност ние да я караме по канапа ,на сладка работа ,по възможност най добре платена ,и ние ще има да чакаме България да е уредена .Всеки иска демокрация ,ама здраво дупе се иска ,а повечето са с меки дупета, и соца ги притиска.Някой беше казал ,ще стане ама когато ми цъфнат и вържат налъмите.

-60

7

офф бее

03.08 2022 в 23:00

Естествено, че е избираем. Като се продават за чифт маратонки - кой и как да им помогне...
Съдът бил подкупен - ами и те са. Прокуратурата - подкупна. Но и те са! Резултата е въглища между зъбите и черни сополи.

По-добре строшени зъби и кървави сополи, но здрави деца и бъдеще за тях. Ама аз от другия край на България ли да дойда да протестирам, като те така си го (пре)избират...

Жалко за хората, но по-жалко за децата им!

318

6

Valioka

03.08 2022 в 22:49

ГЕШЕФФ!!!

1810

5

Maxim

03.08 2022 в 22:16

Естествено, че е избираем, община е все пак. По закон селище над 300 избиратели си избира кмет. Сега ще ви разкажа истинска история от избори за кмет на Гълъбово, само, че беше при предишния кмет. Раздаваше по 1 маратонка /лява или дясна/ преди изборите на жителите на Гълъбово, и ако го изберат им даваше другата, ако не го изберат се заканваше да им я вземе.

-60

4

офф бее

03.08 2022 в 21:29

Жалко за хората тогава...
А кмета те ли си го избраха или е назначен?

1810

3

Maxim

03.08 2022 в 21:00

До офф бе
Гражданското общество в Гълъбово живее в социализма от времето на бай Тошо. Кмета , който беше обвинен в ОПГ и е по-отдавна на власт от поставянето на Тулупа начело на държавата. Хората там наистина живеят в крепосничество.

-60

2

офф бее

03.08 2022 в 20:43

А гражданското общество в Гълъбово къде е?! Ако някой мазен (не в смисъл с наднормено тегло) криминал може да си купи съд, то едва ли ще може да си купи 5000 будни граждани.
А може и да може...

1810

1

Maxim

03.08 2022 в 20:42

Административният съд в Стара Загора, ако не е корумпиран аз съм Кентърберийския епископ..
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл