Съдебният съвет ще обсъди кой е компетентен да определи наследника на Гешев

OFFNews 22 юни 2023 в 14:33 1312 0

пленум

Снимка БГНЕС

Пленумът на ВСС.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди въпроса кой е органът, компетентен да определи наследника на Иван Гешев. Това решиха кадровиците на Темида с мнозинство от 11 гласа "за" и 6 "против". 

Точката бе предложена от правосъдния министър Атанас Славов като допълнителна заради засиления обществен интерес. Славов обясни защо не е свикал Пленума веднага след указа на президента за предсрочното освобождаване на Иван Гешев: според Закона за съдебната власт са необходими 3 дни за запознаване с предложението.

"Мнозина от нас не очакваха президентът Румен Радев да издаде указа толкова бързо. Тъй като той (указът) се отнася до решаване на персонален въпрос в съдебната власт, указът влиза в сила от момента на неговото издаване, а оповестителния - от момента на обнародване в "Държавен вестник". Наясно сме за високия обществен интерес и по освобождаването на Гешев, и по избора на Борислав Сарафов. Важно е Пленумът да се произнесе по същество", обясни Славов.

Огнян Дамянов пък изтъкна, че е притеснен от разминаването между фактите - от една страна, правосъдният министър вече обяви, че ще обжалва назначаването на Борислав Сарафов пред ВАС, а, от друга - искането му съдебният съвет да се произнесе. Славов обясни, че необходимостта да се отнесе към върховния съд ще отпадне, ако Пленумът на ВСС преразгледа решението на прокурорската колегия за Сарафов.

"Не мисля, че този дебат е излишен, защото ще е дебат за легитимността, която не винаги се покрива с легалността. А това е проблем и обществото е чувствително към него", посочи правосъдният министър.

Цветинка Пашкунова пък каза, че единственото, което Пленумът може да направи, е дебат, но не може да отмени решението на прокурорската колегия. А според Атанаска Дишева в ЗСВ има празнота както по въпроса какво се случва след предсрочното освобождаване на главния прокурор, така и за това кой е компетентен да определи временно и.ф. на ръководител на държавното обвинение. Но тя смята, че това е Пленумът на ВСС. Според Дишева прибързаното заседание на прокурорската колегия с избора на Борислав Сарафов е целяло това, което се случва сега. 

Съдебният съвет ще обсъди днес и кога да започне процедура за избор на нов главен прокурор. Вчера прокурорската колегия предложи Пленумът на ВСС да открие днес процедурата, между 29 юни и 20 юли да бъдат обявени предложенията за наследник на Гешев, до 3 август да представят концепциите си, а изборът да е на 26 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки