Прокурорската колегия на ВСС иска утре да започне процедура по избор на обвинител №1

OFFNews 21 юни 2023 в 15:25 1390 0

колегия

Снимка Архив

Темида

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на ВСС да открие процедура за избор на главен прокурор утре, а самото изслушване на кандидатите и изборът да се проведат на 26 октомври. Решението бе взето с единодушие, тъй като утре изтича и 7-невният срок за откриване на процедурата.

Указът на президента Румен Радев вече е обнародван в Държавен вестник и започват да текат законовите срокове.   

Според чл. 173 от Закона за съдебната власт предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решение за откриване на процедурата.

Заради това в хронограмата са заложени датите 29 юни, 6 юли, 13 юли и 20 юли, на които ще има заседания на Пленума на ВСС и ще се обявяват евентуални кандидатури за наследник на отстранения Иван Гешев. До 3 август ще се предоставят концепции, а на 19 септември ще бъдат изготвени докладите за професионалните и нравствените качества на кандидатите. Самият избор ще трябва да се проведе на 26 октомври.

До нова процедура се стигна след като на 12 юни пленумът на ВСС освободи предсрочно като главен прокурор Иван Гешев заради накърняване престижа на съдебната власт.

Очаква се и решението на Конституционния съд, сезиран от Гешев, за обявяване в разрез с основния закон на разпоредби в НПК, които засягат механизма за разследване на обвинител №1 и промените в ЗСВ за намаляване на броя гласове, необходими за избор и отстраняването на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки