Съдът не пусна Анита Мейзер, остава за постоянно в ареста

OFFNews Последна промяна на 23 август 2016 в 12:04 10874 0

Снимка Архив

Анита Мейзер остава в ареста за постоянно, реши Апелативният съд във Варна.  

Мейзер искаше по-лека мярка, въпреки че е обвинена за убийство по непредпазливост на съпруга си – културиста Николай Димов, както и заради предложен подкуп на полицай в размер на 30 000 евро. 

Състав на Варненския апелативен съд потвърди задържането под стража на Анита Желева (Мейзер), която е с „мярка за неотклонение” от 17 август тази година и определи като неоснователна жалбата на защитата й против първоначалния арест, съобщиха от съда. 

Адвокатите на обвиняемата считат, че освен показанията на полицейския служител, няма събрани категорични доказателства, че Анита е предлагала подкупна длъжностното лице. Пред съда беше представен и американския паспорт на Желева, което според защитата е доказателство, че тя няма намерение да се укрива от правоохранителните органи. Вчера обвиняемата е участвала в съдебно-следствен експеримент, извършен в дома й.

Апелативният прокурор намира, че множеството процесуално-следствени действия, извършени до настоящия момент обосновават предположението, че Анита Желева е съпричастна към двете престъпни деяния, за които е привлечена като обвиняема. Според обвинението има доказателства, че тя е предложила на полицая подкуп (30 000 лева) „за да не стигне до медиите” новината за смъртта на съпруга й. Прокуратурата счита, че има реална опасност Желева да се опита да подбуди свидетели към лъжесвидетелстване.

И пред този съд обвиняемата заяви, че е невинна и помоли да бъде под домашен арест, за да съдейства на разследващите. 

Варненският апелативен съд намери за неоснователна жалбата на Желева против постоянния арест. Втората съдебна инстанция отказа да коментира събраните до настоящия момент доказателства и потвърди всички основания на Варненския окръжен съд, с които е била определена мярката за неотклонение „задържане под стража” на Анита Желева. Съдът намира, че наличните доказателства водят до обосновано предположение за съпричастието на обвиняемата към двете тежки, умишлени престъпления. Законът предвижда наказание от 2 до 8 години затвор за непредумишлено убийство и до 10 години „лишаване от свобода” за предлагане на подкуп на длъжностно лице. И този съд намира, че е реална опасността Желева да се укрие от наказателно преследване, заради двойното гражданство на обвиняемата, която твърде често е пътувала в много и различни държави по света.

Автентичността на представения днес пред съда американски паспорт ще бъде проверена чрез експертиза. Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови