Разбита е престъпна група, действала в 11 европейски страни

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2020 в 16:34 1675 0

Специализираната прокуратура участва в разбиването на международна организирана престъпна група за незаконно разпространение на телевизионни програми чрез IP телевизия, киберпрестъпления и пране на пари.

Групата действала на територията на 11 европейски държави - Италия, Германия, Швеция, Малта, Литва, Гърция, Нидерландия, Франция, Румъния, Словения и България, и е генерирала солидни приходи.

През 2019 г. в Специализираната прокуратура е образувана преписка въз основа на изпратена от Националното бюро на България в Евроджъст Европейска заповед за разследване, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Неапол, Италия. Заповедта е заради образувано от прокуратурата в Неапол наказателно производство срещу организирана престъпна група за аудиовизуално пиратство чрез излъчване на защитени с авторско право платени телевизионни програми, кинопродукции и програми в интернет. Предприети са действия по разследването от следователи към Отдел „Следствен“ на спецпрокуратурата и инспектори от ГДБОП.

На базата последващи европейски заповеди за разследване на прокуратурата в Неапол на 10 ноември 2020 г. на територията на 11-те европейски държави е извършена едновременна акция.

В България е имало претърсвания и изземвания в офис на търговско дружество със седалище в Петрич, управлявано от двама чужди граждани – разследвани като участници в престъпната група. Оттам, както и от офиси в София, Ямбол и Монтана, свързани с престъпната дейност, са иззети сървъри, декодери, рутери, лаптопи и друга техника, както и огромен обем документи. Запорирани са банкови сметки, управлявани от групата, и движимо имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови