Районният съд отива във Военното НДК през ноември, по изчисления на Борисов

OFFNews 01 март 2016 в 12:49 1795 0

Районният съд отива във Военното НДК през ноември, по изчисления на Борисов

Снимка БГНЕС

Софийският районен съд и прокуратура ще бъдат преместени в сградата на т.нар. Военно НДК през ноември. Това показват сметките на премиера Бойко Борисов, който днес инспектира ремонтните работи по сградата. Към обиколката не премиера се присъединиха финансовият министър Владислав Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Според изпълнителя на обекта ремонтът на сградата трябва да приключи до края на март. За оборудване ще трябва да бъде обявена нова обществена поръчка. Така Борисов изчисли кога сградата ще е готова за експлоатация:

"Ако преведем парите, за да можете веднага да почнете конкурси за техника и обзавеждане, слагам 3 месеца за конкурс, за обжалване, след това има изработка, доставка, така, юли-август, септември-октомври - монтаж", показваха изчисленията на Борисов и допълни, че "имаме готовност за ноември", но "ако стане октомври - още по-добре".

Най-голямата зала в сградата ще бъде с 200 места, а общо залите в новата палата ще са 35. Председателят на Софийският районен съд от своя страна изчисли, че за довършване на ремонта ще са необходими около 8 млн. лв. "Прекаляват малко с искането за пари", беше отговорът на финансовия министър Горанов.  

Строежът на Национален армейски комплекс беше спрян през 2008 година, след като в него бяха налети 30 млн. лв. Бившият военен министър Николай Цонев в края на мандата си направи опит да продаде сградата, но търгът се провали. При първото правителство на ГЕРБ луксозната сграда беше прехвърлена на Министерството на правосъдието с идеята в нея да се настани Софийският районен съд, който в момента се помещава в стара сграда на бул. "Драган Цанков".

За реконструкция на Военното НДК на хартия бяха отпуснати близо 26 млн. лв. Самото строителство на сградата при трима военни министри - Николай Свинаров, Веселин Близнаков и Николай Цонев, е струвало на бюджета 32 млн. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!