Бивш чиновник получи 8 години затвор заради военното НДК

OFFNews 30 януари 2014 в 17:15 1551 0

На 8 години затвор беше осъден бившият главен секретар на Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация" при Министерството на отбраната Иван Иванов по т. нар. "дело за военното НДК". Състав на Софийския военен съд е постановил за Иванов и 10-годишна забрана да заема ръководна длъжност, съобщиха от прокуратурата.

Иван Иванов беше изправен пред съда през 2013-а г. за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата като упълномощено длъжностно лице, Иванов е сключил от името на министерството договор за проектиране на стойност над 400 000 лв. с търговско дружество, като не е упражнил контрол и е приел без забележки изготвения проект със съществени недостатъци. 

Второто обвинение е за сключване на неизгодна сделка, представляваща особено тежък случай. Според военните прокурори Иванов съзнателно е сключил неизгоден договор за строителство в нарушение на Закона за обществените поръчки, като от това е произлязла значителна вреда за МО в размер повече от 10 500 000 лева. 

Съдът уважи гражданския иск на Министерството на отбраната за повече от 11 500 000 лева и осъди подсъдимия за направените разноски по делото на стойност около 41 000 лева.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!