Прокуратурата с пореден опит за закриване на 2 прокремълски паравоенни организации

OFFNews 22 май 2024 в 12:34 2276 0

прокуратура

Снимка ПРБ

Варненската окръжна прокуратура е внесла в съда искови молби за прекратяване дейността на две сдружения с нестопанска цел, регистрирани през 2014 г. Това са Българско национално движение "Шипка" и сдружение Български воински съюз "Васил Левски", управлявани от трима мъже - Д.С. на 62 г. , В.Р. на 65 г. и И.Л. на 30 г.

Двете организации са използвали социални мрежи и електронни сайтове, за да достигат до съмишленици и чрез различни публикации са успявали да привличат симпатизанти. Официалните им цели според устава на сдруженията са развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата култура, както и други дейности с патриотична насоченост.

Но зад опитите да се повдига българския дух в публикации на електронните им страници, както и в профилите им в социалните мрежи е установено нарушение на чл. 44, ал. 2 от Конституцията - забрана на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

Проверката на Окръжната прокуратура-Варна е установила текстове, в които се насажда омраза на верски и етнически признак, както и призиви за саморазправа с чужденци, представители на определени етноси и религии. Събрани са данни, че по време на съществуването си сдруженията са организирали своеобразни обучения за придобиване на определени бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени организирани посещения на границата на България с Турция, чиято цел е била залавянето на нелегални мигранти.

Няма данни за постигнати резултати вследствие на тези граждански патрули.

Освен това управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.

Очаква се Окръжният съд да насрочи дело.

През декември 2022 г. тогавашният главен прокурор Иван Гешев обяви, че БНД "Шипка" ще бъде проверено за дейност, която защитава чужди интереси и се закани да не допусне "зловредно руско влияние". Малко преди това стана ясно, че Софийската градска прокуратура се е задействала по сигнал срещу паравоенния съюз и е възложила на ДАНС да провери формированието за престъпления срещу републиката. 

Гешев обясни тогава, че при предишния ръководител на държавното обвинение също са правени проверки и е имало искане да се заличи регистрацията на "Шипка", но не се разбра защо не е станало това. Той определи действията на БНД "Шипка" като притеснителни за българската национална сигурност и за интересите на европейското семейство.

Какво се случи след това не е ясно.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !