Преизбраха Георги Ушев за председател на спецсъда

Последна промяна на 10 януари 2017 в 13:49 1253 0

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преизбра единодушно Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд. Единственият кандидат за поста получи право на втори мандат с 13 на 0 гласа.

Изслушването на Ушев продължи няколко часа. Бяха му задавани въпроси, свързани с разширяването на компетентността на СНС, за общественото доверие, за използването на специални разузнавателни средства и др., съобщава "Правен свят". 

По въпроса за компетентността Ушев бе на мнение, че трябва внимателно да се обмисли. Съзнава изключителната отговорност и рисковете от управлението на Специализирания наказателен съд, който, по думите му, се проследява и от международните институции като индикатор. Непрекъснати проверки имало от Бюрото за контрол на СРС, от Апелативния специализиран наказателен съд, ВКС, ИВСС и др. Констатациите били положителни.

Смята, че се подобрява качеството на работата на съдиите, много по-рядко решенията се отменят заради процесуални нарушения. Посочи, че през 2015 г. е имало само едно отменено дело на тези основания. Комуникацията с всички институции била много добра. Съдиите били инициативни, активно отправяли преюдициални запитвания и др. "Съдийското самоуправление съществува в спецсъда от създаването му. Винаги съм залагал на колективния вътрешен регулатор", заяви още Ушев.

Проблем, който той отчита, е прекомерният формализъм в някои решения. Тези излишни обстоятелства се пренасят от диспозитивите на обвинителните актове, каза Ушев и добави, че, четейки обвинителни актове на Специализираната прокуратура, смята, че има какво още да се желае от работата на държавното обвинение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !