Quantcast

Преизбраха Георги Ушев за председател на спецсъда

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2017 в 13:49 2052 0

Преизбраха Георги Ушев за председател на спецсъда

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преизбра единодушно Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд. Единственият кандидат за поста получи право на втори мандат с 13 на 0 гласа.

Изслушването на Ушев продължи няколко часа. Бяха му задавани въпроси, свързани с разширяването на компетентността на СНС, за общественото доверие, за използването на специални разузнавателни средства и др., съобщава "Правен свят". 

По въпроса за компетентността Ушев бе на мнение, че трябва внимателно да се обмисли. Съзнава изключителната отговорност и рисковете от управлението на Специализирания наказателен съд, който, по думите му, се проследява и от международните институции като индикатор. Непрекъснати проверки имало от Бюрото за контрол на СРС, от Апелативния специализиран наказателен съд, ВКС, ИВСС и др. Констатациите били положителни.

Смята, че се подобрява качеството на работата на съдиите, много по-рядко решенията се отменят заради процесуални нарушения. Посочи, че през 2015 г. е имало само едно отменено дело на тези основания. Комуникацията с всички институции била много добра. Съдиите били инициативни, активно отправяли преюдициални запитвания и др. "Съдийското самоуправление съществува в спецсъда от създаването му. Винаги съм залагал на колективния вътрешен регулатор", заяви още Ушев.

Проблем, който той отчита, е прекомерният формализъм в някои решения. Тези излишни обстоятелства се пренасят от диспозитивите на обвинителните актове, каза Ушев и добави, че, четейки обвинителни актове на Специализираната прокуратура, смята, че има какво още да се желае от работата на държавното обвинение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !