Правосъдният министър внася точка в Пленума на ВСС за Сарафов

OFFNews 20 юни 2023 в 14:50 2853 0

Славов

Снимка БГНЕС

Атанас Славов

Правосъдният министър Атанас Славов изпълни заканата си от неделя и предложи включване на допълнителна точка в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък за избора на наследник на Иван Гешев, съобщиха от пресцентъра му. Прокурорската колегия вече излъчи за временно изпълняващ длъжността досегашния заместник на Гешев и шеф на националното следствия Борислав Сарафов, но това разбуни духовете.

В качеството си на председателстващ Пленума министър Славов предлага да се проведе "обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България".

Като мотиви за това той посочва изразените становища, включително на членове на ВСС, представители на професионални правни организации и на академичните среди, че компетентният орган, който може да вземе решение за избор на и. д. главен прокурор, е Пленумът на ВСС. От друга страна, понастоящем, вече има взето решение, но от Прокурорската колегия на ВСС, напомнят от МП.

"Всичко това поражда съмнение във валидността на така взетото решение и повдига сериозно въпроса за легитимността на избора, което несъмнено следва да бъде поставено на вниманието и задълбочено обсъдено от Пленума", посочва в предложението си министър Славов.

Миналата неделя Атанас Славов обяви, че не е очаквал толкова бързо да бъде излъчен временният наследник на Иван Гешев и посочи два сценария за подмяната на Сарафов - първият от тях е да убеди Пленума на ВСС да преразгледа решението на Прокурорската колегия. Другата възможност е да обжалва решението пред съда. Той бе категоричен, че процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да започне след конституционните промени. И не изключи да се мине и през свикване на Велико народно събрание и премахване изобщо на фигурата ръководител на държавното обвинение или неговите правомощия да бъдат силно орязани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки