Образът на ВСС в огледалото не е добър

OFFNews 19 февруари 2016 в 08:46 3244 2

Министър-председателят трябва да дойде и да нареди да се извърши проверка по скандала "Яневагейт". 

Това каза членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев по БНР, след като вчера кадровиците на съдебната система отхвърлиха искането проверката по записите от разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова да стартира отново. 

Според Калпакчиев възниква въпросът дали ВСС е способен да извършва проверки по факти, касаещи корупционно поведение. По думите му се показва неспособността на ВСС да прави проверки по казуси, разкриващи зависимости. Трудно е да искаш от замесен субект сам себе си да проверява и разследва, отбеляза Калпакчиев.

Проверки от типа на „Яневагейт“ по думите му трябва да се извършват с различен тип стандарт на доказване – т.е. дори при основателно съмнение да може да се стигне до понасяне на дисциплинарна отговорност.

Във всеки един момент можем да поискаме отново да се възобнови проверката, уточни още членът на ВСС. За разлика от случаи на други лобистки скандали в съдебната система, сега прокуратурата не дава своевременно и достатъчно информация за разследването, а главният прокурор отказва да информира ВСС и обществеността, заяви Калпакчиев и определи това като недобър сигнал.

Обяснявам си гласуването с търсенето на разумен процедурен компромис по време на обсъждането – така Калпакчиев коментира гласовете „въздържал се“ по време на гласуването и отхвърлянето на предложението случаят „Янева гейт“ да се отвори отново.

В аналогия на популярния въпрос за образа в огледалото, Калин Калпакчиев каза, че образът в огледалото на ВСС не е добър, защото резултатите от работата му не са добри.

Натрупва се критична маса в съдийското съсловие и сред гражданите, която в един момент ще направи промените неизбежни, каза още Калпакчиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!