Младеж осъди общината. Паднал в тъмна дупка до НДК

OFFNews 04 декември 2020 в 10:49 4221 0

Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 180 000 лв. на тежко пострадал младеж с трайни последици и увреждания след падане в триметров ров в района на НДК, съобщи Лекс. Решението на Софийския градски съд подлежи на обжалване пред апелативния съд.

Инцидентът е станал преди 5 г., когато момчето е 17-годишно. По това време течеше мащабен ремонт на НДК. Около 21:30 ч. момчето се прибирало с приятел. Двамата вървели край паркинга между кино „Люмиер“ и заведението „Планет“ по посока бул. „България“. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от поставени заграждения заради ремонтите. Разделили се за кратко и се разбрали да се чакат на осветения булевард. Преди да стигне обаче, момчето паднало в триметровия ров и изгубило съзнание.

Когато се свестило, момчето позвънило на родителите си, които го прибрали и откарали в болница. Направени са му три операции на крака, но той и до днес не може да се възстанови напълно.

Делото срещу общината е заведено през 2017 г., като поисканото обезщетение е 200 000 лв. Столичната община отрича бездействие и дори твърди, че е налице съпричиняване, защото момчето не е трябвало да върви в този участък.

Съдия Мариана Христова от СГС отхвърля възраженията на общината и приема, че на мястото е имало обособена пътека, но са липсвали осветление и указания за опасност от пропадане в изкопа, за да бъде избегнат инцидент. Нямало е как момчето да предвиди и предотврати падането. Отчетени са и тежките последици за младежа.

"Като най-значими при определяне размера на обезщетението, съдът определя трайните последици от травмата и настъпилите множество значими усложнения, независимо от проведеното лечение. За ищеца е настъпила инвалидизация поради трайно променената конфигурация на лявата глезенна става, с нарушена костна структура на големия пищял в ставната му част. Трайно изменена е походката", пише в решението на СГС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови