КЗП не може да работи, докато не свършат делата за спорното назначение на ръководството

Ружа Райчева 12 януари 2024 в 11:50 2629 0

Председателят на КЗП Стоил Алипиев

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Председателят на КЗП Стоил Алипиев

Комисията за защита на потребителите не може да функционира. Засега няма очевидно решение, което да може да позволи на комисията да работи, без да влиза в конфликт с текущите съдебни дела за спорното назначение на ръководството ѝ.

Това заяви министър-председателят Николай Денков в отговор на въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол.

Настоящото ръководство на КЗП е назначено през септември 2022 г. от служебното правителство на Гълъб Донев. Председателят на комисията Стоил Алипиев отказва да подаде оставка, поискана му от министъра на икономиката Богдан Богданов. 

В края на миналата година в продължение на месеци тема номер 1 за КЗП бяха популярните напоследък продукти Born Winner - протеинови блокчета с различни вкусове. Само за няколко месеца КЗП издаде десетки актове и постановления срещу барчетата, които може да са добили сериозен дял в своя сегмент, но са нишови на фона на основните потребителски стоки.

Наред с КЗП и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се зае с протеиновите барчета и им забрани да продават стоката си. Впоследствие съдът спря решението на КЗК. 

Днес в пленарната зала Корнелия Нинова заяви, че настоящият състав на КЗП е бил назначен незаконно от служебното правителство "Донев" през 2022 г., защото решението не е подписано от правната дирекция на Министерски съвет. 

"Констатирани са множество нарушения от КЗП. Настоящ член на КЗП заяви, че комисията е "на ръба да се срути". Говори се за тормоз над избирателно проверявани фирми, формални проверки, уволнения на висококвалифицирани служители и незаконни назначения, за вземане на еднолични безпринципни решения", каза Нинова. 

Тя попита Денков дали има намерение да смени ръководството на КЗП и какво ще предприеме, за да повиши ефективността на комисията, която би трябвало да защитава правата на всички български потребители.  

Николай Денков отговори, че проблемът е, че смяната на ръководството е направена по начин, който се оспорва сега в съда. Според него няма очевидно решение на проблема.

"След като изскочиха публично проблемите и министърът на икономиката каза, че това е неприемлив начин на работа на КЗП, един от членовете на комисията си подаде оставката, защото не може да работи с този ръководител", каза премиерът. 

Той обясни, че няма как КЗП да си изпълнява задълженията, докато съдебните дела не приключат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика