Комисията за конфискация иска имущество на Бисеров за близо 2 млн. лв.

OFFNews 02 декември 2015 в 13:31 3530 2

Комисията за конфискация иска имущество на Бисеров за близо 2 млн. лв.

Снимка БГНЕС, архив

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КНОПИ) е внесла искане за отнемането на имуществото на Христо Бисеров за 1.98 млн. лв. Това каза пред БНР председателят на комисията Пламен Георгиев. 

Във вторник бившият зам.-председател на 42-то Народно събрание и бивш депутат от ДПС беше оправдан по обвиненията за пране на пари и валутни престъпления.

"За господин Бисеров вече производството е внесено в съда. Цената на иска е 1 980 000 лева, като реално обезпеченото имущество е на по-ниска стойност. Господин Бисеров сътрудничеше и част от нещата, които той подаде пред нас, бяха уважени", обясни Георгиев. Председателят на комисията припомни, че производствата за отнемане на незаконно придобито имущество не зависят от изхода на наказателните дела срещу проверяваните лица.

"Дори и те да бъдат оправдани по повдигнатите им обвинения, е напълно възможно да се стигне до отнемане на имуществото им, ако се окаже, че то няма законен произход", обясни той.

Пак по искане на комисията на 1 декември съдът допусна обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица.

Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е на стойност 603 734 732 лв. и включва: дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!