Имената на служители на ДАР изтекоха заради поръчка на ваучери за храна

OFFNews 07 февруари 2024 в 13:36 2254 1

Метален знак на ДАР

Снимка Архив

Метален знак на ДАР

Чрез обществена поръчка на ваучери за храна са били осветени имената на служители на Държавна агенция "Разузнаване", става ясно от съобщение на прокуратурата. 

Днес Софийската апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от ДАР, обявиха от държавното обвинение. 

Върховната прокуратура в Софийска апелативна прокуратура е разпоредила да се извърши контрол за законосъобразност на постановление за отказ от образуване на досъдебно производство на Софийска градска прокуратура (СГП) по сигнал за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

Сигналът се отнася за проведена обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна, при която е допуснато нарушение, свързано с данни на служители на ДАР.

По случая е възложена и проведена предварителна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), след което наблюдаващият прокурор от СГП е постановил отказ за образуване на досъдебно производство. Той е приел, че не са установени данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на Наказателния кодекс.

След запознаване със събраните доказателства и правните изводи в постановлението при осъществяването на контрола за законосъобразност прокурор от Софийска апелативна прокуратура е установилa, че постановлението на СГП следва да бъде отменено като необосновано, неправилно и незаконосъобразно.

Материалите по досъдебното производство са върнати на Софийска градска прокуратура за продължаване на разследването, уточняват от държавното обвинение. 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов реагира, като подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС да извършат проверка дали има пробив в националната сигурност или не. Според него по случая трябва да бъде образувано досъдебно производство за длъжностни престъпления.

"Става дума за една обществена поръчка за ваучери на храна на служителите на ДАР, то е смешно, но по този начин са осветени служители на разузнаването", отбеляза Атанасов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!