Гешев празнува с Кьовеши първи рожден ден на европрокуратурата в Люксембург

OFFNews 31 май 2022 в 09:10 1760 1

Иван Гешев

Снимка БТА архив

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, съвместно с Люксембургския университет, организира конференция „Европейската прокуратура в действие: през преодоляване на трудностите и допринасяне на добавена стойност“ по повод 1 година от създаването на европрокуратурата. 

Във всички сесии на конференцията участва заместник-главният прокурор Десислава Пиронева, а утре - на официалната сесия, водена от Кьовеши, ще бъде главният прокурор Иван Гешев, съобщиха от държавното обвинение. 

Европейската прокуратура започна своята работа на 1 юни 2022 г. За едногодишния период структурата става ключов партньор, чието функциониране има своя безспорен принос в правната практика и взаимодействието между националните и международни органи, магистрати, юридически общности, както в рамките на ЕС, така и с трети страни. 

Конференцията в Люксембург представя първоначалния опит и разглежда настоящите предизвикателства и перспективи пред работата на Европейската прокуратура една година след нейното създаване.

В първите два дни от форума модератори на дискусиите са водещи представители на научните среди и юристи от цял свят. Темите са посветени на прилагането на различни мерки за оптимизиране работата по защита финансовите интереси на ЕС и въвеждане на способи за преодоляване съществуващите законодателни различия между европейските държави членки и Европейската прокуратура. Специално внимание ще бъде обърнато и на международното сътрудничество с оглед постигането на по-високи резултати в наказателното преследване по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови