Гешев иска европейски одит на специализираното правосъдие

Главният прокурор не си подавал оставката, защото никой не му обяснява защо е необходимо това

OFFNews 28 януари 2022 в 15:27 1501 0

Главният прокурор Иван Гешев е изготвил писмо до министъра на финансите Асен Василев, в което се предлага Европейската комисия да направи одит на работата на специализираните съд и прокуратура. Ръководителят на държавното обвинение имал основание да смята, че ЕК ще се отнесе положително към такова искане.

Това става ясно от интервю на Гешев пред БТА, което бе разпространено и от прокуратурата

По думите му закриването на специализираното правосъдие, както и реформата в КПКОНПИ, ще доведе до "безславен край на всички сериозни дела, които са внесени в съда" и освобождаване на "замразени 3 млрд. лв.".

"Идеите за закриване на тези структури с уговорката, че може да бъде подобрена тяхната работа, може да бъдат реформирани ще бъде една огромна грешка, която ще доведе до сериозни проблеми в българската съдебна система и сериозни последствия за борбата с организираната престъпност, корупцията и тероризма. Обясних, че целта за закриване на тези структури е не защото те не работят, а защото работят. Затова при едно евентуално закриване никога няма как да бъде мотивиран съдия и прокурор да работи срещу опасни, богати хора по този начин, по който те работиха", смята той.

Гешев потвърждава, че при изслушването му пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел е бил питан за досъдебното производство, познато като "Барселонагейт", и за разследването на снимките с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

И пред LIBE той казал, че липсата на европейски заповеди за разследването от различни европейски държави е причината за бавенето на двете дела. Наблюдаващите прокурори по делата са посочили, че това е "основната причина те да не бъдат приключени до момента".

Гешев е категорично против да се раздели Висшият съдебен съвет на два отделни органа, "защото то ще доведе до сепарация на съда и прокуратурата".

"Те ще се затворят още повече в себе си и ще се превърнем в една изключително консервативна затворена професионална общност от прокурори и съдии, които са част от съдебна система, и ще прекъсне, каквито и да е контакти между тях, а ние трябва да си взаимодействаме", посочи обвинител №1. 

Иван Гешев не си подава оставката, защото никой не може да му отговори защо е е необходимо това.

"Да си подам оставката, защото за пръв път последните 4 г. се случват неща, които никога не е правила българската прокуратура. Внесохме обвинителни актове на действащи министър и заместник-министър, което никога не се е случвало след 1989 г.; решихме проблема с телефонните измами със съдействието на МВР; в нормални граници се опитахме да ограничим битовата престъпност. Може би това не е достатъчно, но то не може да бъде сравнено с който и да бил период след 1989 г., касаещ работата на прокуратурата. Тоест, ние явно имаме прогрес и тогава въпросът е защо", обяснява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови