Двама полицаи обвинени за подкуп при катастрофата на Околовръстното със загинал французин (обновена)

OFFNews 23 декември 2022 в 09:53 4901 0

Катастрофа

Снимка Facebook/Катастрофи в София-Архив

Зверската катастрофа на Околовръстното в края на септември

Софийска градска прокуратура обвини двама полицаи, свързани с катастрофата на Околовръстното на 25 септември, при която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. 

Полицаите са обвинени за три различни престъпления, сред които и взимане на подкуп. Те ще отговарят и за това, че не са оказали първа помощ. 

Димитър Любенов, причинил катастрофата остава в ареста, реши преди ден Софийският апелативен съд, като потвърди решението на Софийския градски съд. Той е обвинен в умишлено причиняване на смърт и нанасяне на телесна повреда след употреба на алкохол и наркотични вещества, като случаят е особено тежък.

Около 4:05 ч. на 25 септември Димитър Любенов удари със скорост 195 км/ч. друг автомобил, като не е опитал да намали скоростта или да спре.

И в този случай, както и при случая с Георги Семерджиев, който уби с джипа си две момичета на бул. "Черни връх" , има данни за замесени полицаи. Появи се информация, според която Любенов е дал на двама униформени пари, за да го ескортират до дома му. Няколко пъти опитал да извика "Drink and drive", но кола не била изпратена.

Свидетел на катастрофата разказа, че полицайката (от мястото на катастрофата - б.р.) започнала комуникация с извършителя и до задържането му не се е отделила от него. "Малко след като го отбелязахме, тя се прибра в патрулката", разказа Биляна Борисова, която заедно с приятеля си става свидетел на инцидента. Двамата са дали показания.

Според Борисова полицайката демонстрирала "неестествена близост" с шофьора - "като говорене, потупване, по рамото, по ръката, смях, кикотене - като цяло непристойно поведение на орган на реда". 

По-късно СГП уточни: 

Обвинения за подкуп има само полицаят Георги Малински. Според прокуратурата той е взел предложените му от Любенов 200 лева. Зам.-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че разследващите са разпитали и свидетел, освен самия Любенов, който твърди, че полицаят е взел парите. Заедно с Любка Гечева, Малински е обвинен и за длъжностно престъпление - за това, че не е спрял Любенов и че двамата с колегата му са позволили той да продължи да кара, употребил алкохол.

Тъй като обвинението за подкуп срещу полицая е най-тежко, той може да получи между три и 15 години затвор и до 20 000 лева глоба. 

Разследването разполага с различни експертизи по случая, като ще бъде направен опит със съдебна поръчка до Франция да бъде разпитана и френската гражданка, която пострада при инцидента.

Двамата полицаи са на свобода срещу подписка, срещу тях в МВР тече дисциплинарно производство и временно са отстранени от длъжност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!