Десислава Иванчева и Биляна Петрова излизат от затвора

Делян Пеевски и Настрадин ходжа в пледоариите

OFFNews 08 май 2019 в 14:02 14497 1

Апелативният специализиран наказателен съд пусна под домашен ареста осъдените за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според магистратите няма риск те да се укрият или да извършат ново престъпление. 

Според съда няма и никога не е имало нито една обективна причина, заради която да се твърди, че има опасност двете да се укрият. Рискът да извършат престъпление е силно занижени, казват в мотивите си съдиите.

Задържането им не е пропорционално на здравословното състояние на Десислава Иванчева и на семейното на Биляна Петрова, посочи съдът.

Преди произнасянето на присъдата прокурор Тихомир Стоев настоя вторинстанционният съд да не променя мярката на Иванчева и Петрова, които бяха задържани в съдебната зала на 15 април, след като получиха присъди от 20 и 15 години затвор. 

Същественият въпрос е дали Иванчева има възможност да се укрие. Тя в момента е най-разпознаваемата личност - Иванчева е толкова разпознаваема, колкото е Делян Пеевски, обяви в пледоарията си новият адвокат на бившия кмет на Младост Десислава Иванчева - Николай Хаджигенов. Едва ли е проблем МВР, което разполага с бюджет от над милиард лева, да опази две 40-килограмови жени, заяви още защитникът. Неговата колежка Генчева, подчерта че по време на 4 месечния си домашен арест преди произнасянето на присъдата от 20 г. затвор, Иванчева е била проверявана по два-три пъти на ден в дома си. 

За нас домашният арест беше лукс, много ценен. Не сме си и помислили да го нарушаваме, заяви Иванчева в съдебната зала. Тя подчерта, че на 21 и 22 май й предстои операция, която не само не пречи на ин витро процедурите, но и ще й позволи да има дете. Бих помолила за вашето снизхождение да промените мярката ми задържане под стража, каза Десислава Иванчева пред съда. 

В решението си за задържането ни под стража специализираният съд говори за "евентуално укриване", но това е като Настрадин ходжа, който бие детето си преди да счупи стомната, каза пък Биляна Петрова. Тя призова съдът да промени задържането й под стража с домашен арест и с доводите, че в Сливенския затвор няма възможност да подготвя личната си защита, а дъщеря й има нужда от нея в най-важната година от живота й. Предстоят й матури, абитуриентски бал, университет, обясни Биляна Петрова. Тя също подчерта, че проверките на униформените са били ежедневни в дома й: Не смеех да вляза в банята преди 22 часа, да не би да не чуя звънеца, призна Петрова.

Специализираният наказтелен съд пропуска, че Иванчева и Петрова са със запорирано имущество, те няма как да се укрият, заяви и Емануил Йорданов, защитник на Петрова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

08.05 2019 в 23:40

Добре де, и кво прайм сега с предишния съдия (и сегашния прокурор) дето им даде пресъда 20 години. Нещо другарска забележка за тъпа работа, намаляване на дмс-то, мъмрене пред строя. Или в БГ всеки поръчков съдия и прокурор могат безнаказано да си разиграват коня, както си искат. Да въведат някакво правило там - при три отменени от висшестоящ съд присъди на съдията му се взима книжката???? за две години, примерно де.