Парадокс на евровота: Гласуваш за Иванчева, получаваш ГЕРБ

Юлиана Ончева 03 май 2019 в 10:07 26796 8

Снимка Архив

Инициативният комитет за издигане на Десислава Иванчева за независим кандидат за Европарламента обяви сметка, на която се събират дарения за кампанията й. 

В мотивите защо хората да помогнат със средства от ИК "Непослушните" изтъкнаха и че "парите са спънка" и са им необходими, за да могат обяснят на избирателите идеите на Десислава Иванчева за работа в ЕП и защо се е наложило тя да бъде издигната за независим кандидат. 

Това всъщност е ключов въпрос не само за защитниците на Иванчева, която бе осъдена на първа инстанция за подкуп на 20 години затвор и засега редува килията в Сливенския затвор с болнична стая в МВР болница, а за всички, които ще пускат бюлетина на 26 май. 

Парадоксът е, че вотът за отстранения кмет на "Младост" може да се окаже ключов за евроизборите у нас, при това - като осигури победа на ГЕРБ. 

Защото всеки глас за Иванчева е протестен вот срещу властта - независимо дали привържениците ѝ ще я подкрепят, защото харесват работата ѝ като независим районен кмет, искат да накажат прокуратурата и съда, тъй като не вярват в обективността им, или са убедени, че смяната на властта е наложителна. 

Според социологическите проучвания досега ГЕРБ и БСП са на кантар - с лек превес на социалистите според последните данни на няколко агенции. Тоест всеки глас на евроизборите ще е важен за крайния резултат. При нарастващата подкрепа за десните от "Демократична България" - пак според изследванията на социолозите напоследък, дали обединението на ДСБ, Да, България и Движение Зелените ще има един или двама евродепутати, пак ще се брои бюлетина по бюлетина. 

А Иванчева ще привлече гласове най-вече от избирателите на левите и десните кандидати за Брюксел, ГЕРБ-ери няма да гласуват за нея. 

Така може да се стигне до парадоксалния вариант "Гласуваш за Иванчева, получаваш ГЕРБ". И наистина е доста важно защо се стигна до издигането на Иванчева за независим кандидат от евродепутат. 

И "Непослушните" е добре да обяснят навреме това на избирателите, дори и преди да са успели да съберат необходимите дарения за кампанията на Десислава Иванчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

8

МАНГО

10.05 2019 в 21:15

Май ще трябва да плюем през рамо / и за пореден път/ да гласуваме против, а не за. 10 години гласувах да не дойдат БСП на власт, ама се оказа, че ДПС в момента имат повече министри и магистрати, отколкото по времето на коалицията им с БСП. Вярвах, че Костинброд е афера - но вече се убедих, че не е. Вярна е поговорката, че излъжат ли те веднъж - може никога повече да не го направят. Но излъжат ли те втори път - ще те лъжат докрай. Е, на ББ и ЦЦ носовете им надминаха този на Пинокио!

3910

7

Georgi Gracata

04.05 2019 в 09:05

Гледах Борисов в Панорама и не мога да намеря нито епитети, нито отговор на въпроса как се стигна до тоя цайтнот?Усещам пресметливо бедствие,което може да ни унищожи с активно равнодушие.Вие ни изберете,а после ще видите как ще изчистим партията и спрем корупцията.Това звучи като,,Тате каза,че ще ми купи колело ама друг път"

4245

6

rrr11

03.05 2019 в 18:26

Колко са жалки псевдодесните от ДБ. С тази опорка "гласуваш за Иванчева, получаваш ГЕРБ" стават още повече за смях. А най-смешно ще е след изборите, когато тя ще вземе повече гласове от цялата им зелено-червена коалиция.
На тях Иванчева не взима гласове, те просто си нямат гласоподаватели и това е. Тя е единствената, която не влезна в делавера с ГЕРБ, за разлика от ДСБ, СДС, БСП, ДПС, "патриоти" и т.н.

6000

4

avi

03.05 2019 в 15:38

Е тая ако стане евродепутат циркка ще бъде пълен.

6500

3

petio01

03.05 2019 в 12:40

Гласувахме за реформаторите - получихме ГЕРБ. Гласувахме за патриотите - пак получихме ГЕРБ. С ДПС и Пеевски ГЕРБ винаги ни е в кърпа вързан. С БСП - иска ни се да не е, но май пак ще го получим като гледам как само приказват по въпроса за "магистралните" кражби, а за "санираните" кражби, варненските милиони на Свинаря и за Девата от Барселона мълчат като комунист на разпит. От всичките кандидати за евродепутати Иванчева май най-трудно ще премине в герберския лагер, не че напълно може да се изключи и такъв вариант.

6126

2

Нестинарка

03.05 2019 в 11:02

Всъщност не сте обяснили, защо да получаваме герб? Едни голи приказки! Аз няма да гласувам за Иванчева и не съм фен на герб. Твърденията ви са безпочвени! А тя се кандидатира заради имунитета,да не влезе в затвора

17156

1

aviatora

03.05 2019 в 10:17

ОПГ ГЕРБ Е НАЙ-ДОБРЕ ПЛАНУВАНАТА СХЕМА НА ГРУПИРОВКАТА СИК ЗА ТОТАЛНОТО СЪСИПВАНЕ И ОГРАБНАНЕ НА БЪЛГАРИЯ! АКО СЕГА НЕ СЕ СЪБУДИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЩЕ БЪДЕ ПРЕКАЛЕНО КЪСНО СЛЕД ТОВА.