Безделниците и проститутките вече не са престъпници

OFFNews 27 септември 2022 в 12:32 7181 2

наказания

Снимка Архив

Проституция

Конституционният съд обяви, че чл. 329 от Наказателния кодекс е в разрез с основния закон.

Въпросният член указва, че "пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до 2 г. или с пробация". Освен това "който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до 2 г.".

Последният текст е подписан от Янаки Стоилов с особено мнение.

Разпоредбата е в Наказателния кодекс от 1968 г., когато Конституцията въздига полагането на общественополезен труд в задължение на гражданите на социалистическа България. През 1991 г. обаче основният закон бе променен и разпоредбата бе редактирана така: "Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право", напомня "Лекс".

Въпреки това, чл. 329 НК продължи да бъде действащо право. Съгласно практиката на Върховния съд (решение от 1984 г) за неморални се приемат доходите, придобити чрез проституция, сводничество и просия. А под ударите на наказателния закон попадат тези, които не упражняват общественополезен труд най-малко четири месеца в годината.

След 1991 г. нормата се прилага противоречиво от съдиите. Някои постановяват осъдителни присъди за проститутки и просяци, опирайки се на тълкуването на Върховния съд, а други оправдателни – изтъквайки, че деянието е несъставомерно, а чл. 329 НК - противоконституционен.

Днешното решение на КС е в отговор на запитване на главния прокурор Иван Гешев от 2022 г., който атакува чл. 329 от НК и настоя разпоредбата да бъде обявена за противоконституционна. Гешев непрекъснато повтаря, че много от текстовете в кодекса са остарели и неприложими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови