Баневи не успяха да осъдят прокуратурата за 10 млн. лв. заради нарушени права

OFFNews 13 юли 2023 в 12:02 2828 1

семейство

Снимка Архив

Николай и Евгения Баневи

Софийският градски съд не уважи иска на Николай и Евгения Баневи прокуратурата да бъде осъдена и да им плати по 5 млн. лв. за нарушения при задържането им във Франция през 2018 г. и продължителния им престой в ареста след това в България.

Двамата заведоха дело срещу държавното обвинение през 2020 г. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като твърдяха, че е било нарушено правото им на свобода и сигурност по Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Преди 2 г. те осъдиха държавата в Страсбург за 20 000 евро заради нарушения на презумпцията за невиновност и заради продължителния им арест в България.

Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали резервиран полет към София от предния месец, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА), с която те бяха обявени за издирване и задържане.

Разследването срещу тях е заради престъпна приватизация на завод "Полимери" в Девня и че дружеството е било източено от Николай Банев без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик. По-късно "Полимери" беше обявено в несъстоятелност. В хода на разследването Баневи бяха обвинени за длъжностно присвояване на общо 84 682 896 лв. от "Полимери", "Елма" АД, Химическия завод "Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД. Прокуратурата твърди, че са укрили данъци за над 4,3 млн. лв.

В исковата си молба срещу прокуратурата Баневи твърдят, че още първото им задържане във Франция е било незаконно, защото не е имало нужда от ЕЗА - разследващите се свързали с тях и те им казали, че се прибират в България. Освен това семейството твърди, че самата заповед на прокуратурата не е "съдебен акт", издаден от "съдебен орган" по смисъла на Рамково решение 2002/584/ на Съвета на Европа относно ЕЗА.

Посочват още, че времето на ареста им във Франция не било зачетено и приспаднато при продължителния срок на задържане в България и така бил надвишен максималният срок от 8 месеца, а докато били във френския арест, не им обяснили на разбираем език в какво са обвинени и не могли да организират нормално защитата си. А в България специализираните съдилища ги оставили в ареста, без да има достатъчно основания за това.

Градският съд отхвърля всички оплаквания на Баневи за нарушени разпоредби на конвенцията. Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!