Арестуваният прокурор е обвинен за изнудване

OFFNews 06 юни 2017 в 16:01 3586 1

Арестуваният прокурор е обвинен за изнудване и участие в организирана престъпна група

При акция на прокуратурата е задържан Димитър Захариев - обвинител от Окръжна прокуратура – Плевен. Заедно с него е задържан и служител на ГД „Изпълнение на наказанията“ – Плевен. Двамата са обвинени за организиране на престъпна група и заплахи към свидетели.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че Захариев е арестуван в Съдебната палата в София. По това време там вървеше дело, в което прокурорът отговаря за принуда на свидетел по делото "Октопод" да натопи бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов. 

Обвинението срещу Захариев е за участие в организирана престъпна група за изнудване.

„Що се отнася до служителя на Главна дирекция „Охрана“, обвиненията срещу него са за участие в същата престъпна група и за отправяне на преки заплахи към служител - негова колежка на ГД „Охрана“, за живота на съпруга ѝ, ако той продължава да свидетелства по това дело. Тези деяния са с изключително висока степен на обществена опасност“, съобщи главният прокурор.

Служителят е заплашил своя колежка с думите „Ти няма ли да почерпиш, че ще станеш вдовица? Кажи на твоя мъж какво говори и какво прави, защото като излезе Куката от затвора, ще го убие“.

Арестът на прокурор Захариев по време на първото дело срещу него не е попречило на процеса, твърди главният прокурор и припомни, че по негово искане на 23 юли 2015 г. ВСС го е отстрани от длъжност.

"На 26 април 2016 г. аз внесох още едно предложение във ВСС, което касаеше освобождаването му от длъжността прокурор, тъй като се оказа, че за времето, в което той е бил отстранен от длъжност, той е придобил дялове от търговско дружество, охранителна фирма, и е осъществявал търговска дейност, въпреки това, че е продължавал да бъде прокурор“, посочи Цацаров.

На 29 декември 2016 г. срещу Захариев е внесен обвинителен акт. „Той е обвинен в упражняване на принуда, при условията на продължаващо престъпление. Част от деянията са по отношение на свидетел и са свързани с принуда към него за депозиране на показания, както и сигнали и оплаквания срещу прокурор, обвинен е и в нарушаване в правилата за държане на огнестрелно оръжие, както и държане на средства за смущение на радиоефира без да има разрешение за това“, съобщи той.

Цацаров не пожела да спомене името на втория задържан, служител в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – Плевен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!