Сам Олтман се върна в съвета на Open AI заедно с три супержени от индустрията

Сю Дезмънд-Хелман, Никол Селиман и Фиджи Симо се присъединяват към компанията, създала ChatGPT

OFFNews 09 март 2024 в 12:05 1479 0

Сам Олтман

Снимка Getty Images

Сам Олтман

Създателят на компанията c Сам Олтман се присъедини отново към административния ѝ съвет четири месеца след криза в управлението.

През ноември Олтман беше отстранен набързо компанията, създала чат платформата за изкуствен интелект ChatGPT, от бившия административен съвет на компанията заради "липса на прозрачност".

След няколко дни той беше върнат обратно като наблюдател в административния съвет след вълна от негодувание от страна на служителите и от основния инвеститор в Open AI – Microsoft.

Сега в изявление компанията казва, че Олтман се връща като член на съвета и към този орган се присъединяват още трима нови членове и това са Сю Дезмънд-Хелман, доскорошен президент и изпълнителен директор на "Фондация Гейтс", Никол Селиман, бивш президент на „Sony“, и Фиджи Симо - доскорошен директорка на мобилното приложение на Facebook.

Успехът на ChatGPT превърна създателите му в звезди на Силициевата долина и постави началото на модата на генеративните изкуствени интелекти. Сега Олтман и колегите му са си поставили за цел да подобрят технологията и да я оборудват с когнитивни способности, сходни или превишаващи тези на хората, тоест да се получи така наречения от тях генерален изкуствен интелект.

Миналата седмица Илон Мъск, съосновател на Open AI подаде оплакване срещу компанията, като обвини Олтман и настоящото ръководство, че са предали мисията си и че трябва да работят в полза на човечеството и да разработват изкуствен интелект с отворен код и достъпен за всички. Мъск, напусна Open AI през 2018 г. и сега е един от отявлените й критици. Той критикува сближаването й с Microsoft, инвестирал в нея 13 милиарда долара в последните години. Във вторник Олтман и негови колеги изтъкнаха, че тяхната мисия за създаване на генерален изкуствен интелект е с цел всеобщо благо.

Миналата година Мъск създаде своя собствена компания за изкуствен интелект – xAI.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша