Революцията 5G: Мрежите от ново поколение променят медицината

OFFNews 09 ноември 2019 в 07:27 3508 1

В повечето случаи сме свикнали, когато се разболеем и се нуждаем от медицинска помощ, да се обърнем веднага към личния лекар или към някоя болница. За хората от по-малките населени места, които могат да получат лекарска помощ само в по-големите градове, разположени на няколко километра, пътуването се превръща в предизвикателство и отнема доста дълго време.

С появата на телездраве и системи за дистанционно наблюдение на дома обаче бихме могли да получим нужните грижи право от нашите домове. Лекарите ще могат да отправят препоръки след кратък видео разговор и дори да изпращат рецепта при молба. Този мониторинг от разстояние, наред със сложно оборудване за образна диагностика, може да доведе до допълнително напрежение в мрежите на бизнеса в сектора на здравеопазването. Това често увеличава натоварванията и забавя скоростта на мрежата, особено за доставчиците на здравни услуги, които трябва да се свързват с десетки пациенти на ден. Забавянето е неприятно тъй като лошото качество на връзка може да попречи на грижата за пациента.

5G технологиите имат потенциал да помогнат за решаването на тези предизвикателства. Здравните организации съвсем спокойно могат да посрещнат нарастващите изисквания на дигиталната трансформация благодарение на иновативното решение 5G.

Бързото предаване на големи файлове с изображения може да бъде факт – ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) и другите машини за изпращане на изображения, обикновено поддържат много големи файлове, които често трябва да бъдат изпращани на специалисти, за да бъдат разчетени. Когато мрежата не поддържа необходимата скорост, изпращането може да отнеме дълго време или изобщо да не се стигне до успешно такова. По този начин пациентът чака още по-дълго за лечение, a лекарите могат да видят по-малко пациенти за едно и също време. Добавянето на високоскоростната 5G мрежа може да помогне за бързо и надеждно прехвърляне на огромни файлове с данни от медицински изображения. Това със сигурност ще подобри както грижите в домашни условия, така и тяхното качество.

Според проучване на Market Research Future пазарът на телемедицината се очаква да нарасне със среден годишен темп на растеж от 16,5% от 2017 г. до 2023 г. Проучването показва, че причината за прогнозираното увеличение е все по-честото търсене на здравни грижи в селските райони. Телемедицината изисква мрежа, която може да поддържа висококачествено видео в реално време - това често означава използване на кабелни мрежи. С 5G системите за здравеопазване това не е необходимо - те могат да позволят на мобилните мрежи да се справят с назначенията на телемедицината, което значително увеличава и обхвата на програмата. Когато здравните системи използват тази технология, пациентите често могат да се лекуват по-рано и да имат достъп до специалисти, които в противен случай не биха били открити на място. Това не е единственото предимство - лекарите и другите служители в болницата също ще могат да си сътрудничат по-лесно и по-ефективно.

Надеждното дистанционно наблюдение в реално време също ще бъде възможно благодарение на 5G мрежите. Използвайки 5G технологията, доставчиците на здравни услуги биха могли да наблюдават пациентите и да събират данни, които да бъдат използвани за подобряване на персонализираната и превантивна грижа. Ползвателите на тази нова услуга могат да бъдат уверени, че ще получат необходимите данни в реално време, което ще им помогне да предоставят грижите, които техните пациенти очакват и имат нужда.

Много от основните функции в здравеопазването започват да използват изкуствен интелект, за да поставят потенциални диагнози и да съставят най-добрия план за лечение на конкретен пациент. Освен това изкуственият интелект може да помогне да се предвиди кои пациенти са по-склонни да имат следоперативни усложнения, като позволява на здравните системи да осигурят ранни интервенции, когато е необходимо. Големите количества данни, необходими за бързо учене в реално време, изискват ултранадеждни и високоскоростни мрежи. Много често ползвателите имат нужда от достъп до данни от мобилните си устройства. Преминавайки към 5G мрежи, здравните организации могат да използват инструментите на изкуствения интелект, които са им необходими, за да осигурят възможно най-добрата грижа - където и да се намират те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.11 2019 в 09:11

....некога един приятел казваше:"Да чукаш с презерватив е,като да миришеш роза през противогаз",та и сега,някой ще те преглежда от разстояние и ще върши работа,ама не баш.....