Разследване: Nokia дала на Путин система за кибершпионаж

Технологиите на финландския производител са използвани срещу руската опозиция, вероятно действат и сега срещу противниците на войната в Украйна

OFFNews 29 март 2022 в 16:03 3259 2

Финландската компания Nokia е изиграла ключова роля в обезпечаването на руския кибершпионаж, като е изградила система за прихващане на телефонни разговори и имейли.

Това сочи разследване на The New York Times.

"Този месец Nokia заяви, че ще спре продажбите си в Русия и осъди нахлуването в Украйна. Но финландската компания не успя да си спомни какво е оставила след себе си - хардуера и софтуера, които свързват най-мощния инструмент за цифрово наблюдение на правителството с най-голямата телекомуникационна мрежа в страната", пише реномираното издание.

Технологията се нарича "Системата за оперативно-издирвателна дейност" (СОИД) и вероятно ще се използва и в момента, когато руският президент Владимир Путин прекъсва и заглушава антивоенните гласове в Русия, пише вестникът.

Доставеното от Nokia оборудване е било използвано за проследяване на поддръжници на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Според документи на компанията, получени от The New York Times, Nokia е предоставяла оборудване и услуги на най-големия руски телекомуникационен оператор MTS в продължение на повече от пет години.

"Въпреки че Nokia не произвежда технологии за прихващане на комуникации, в документите се описва как финландският производител е работил с руски компании, свързани с държавата, за планиране, оптимизиране и отстраняване на неизправности при свързването на системата с мрежата на MTS. Основната разузнавателна служба на Русия, ФСБ, използва СОИД, за да подслушва телефонни разговори, да прихваща имейли и текстови съобщения, както и да следи други интернет комуникации", се казва още в статията.

Документи, обхващащи периода 2008-2017 г., показват в детайли, че Nokia е знаела какво включва руската система за наблюдение. Сътрудничеството с Москва е било от съществено значение за бизнеса на Nokia в Русия. Там компанията се превръща във водещ доставчик на оборудване и услуги за различни клиенти в областта на телекомуникациите, за да подпомогне функционирането на техните мрежи. Така компанията си е осигурила годишни приходи в размер на стотици милиони долари.

Андрей Солдатов, експерт по руското разузнаване и цифрово наблюдение, който по искане на The New York Times е прегледал документите на Nokia, с които изданието разполага, заяви, че без участието на компанията "би било невъзможно да се създаде такава система".

Nokia, която не отрече автентичността на документите, заяви, че се придържа към международните стандарти, използвани от много доставчици на основно мрежово оборудване, използвано за наблюдение.

"Nokia няма възможност да следи, да получава достъп или да се намесва в каквито и да било законни възможности за прихващане на мрежите, които нашите клиенти притежават и управляват", се казва в изявлението.

Компанията призова правителствата да определят по-ясни правила за износ на технологии и заяви, че "недвусмислено осъжда" нахлуването на Русия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови