Приложението TikTok пращало лични данни на американци в Китай

OFFNews 03 декември 2019 в 13:35 5311 0

Снимка tiktok.com

Студентка от Калифорния заведе дело на популярното приложение за споделяне на видео TikTok за прехвърляне на лични данни на сървъри в Китай въпреки уверенията на компанията, че не съхранява такава информация там, съобщи Ройтерс.

Обвиненията могат да създадат сериозни проблеми на платформата, чийто собственик е пекинската ByteDance Technology Co, но въпреки това функционира само извън Китай. Апликацията е много популярна сред американските тинейджъри за споделянето на видеа. 

Компанията вече се разследва от службите за националната сигурност към правителството на САЩ заради опасенията за съхранението на данни и възможна цензура на чувствително политическо съдържание.

Според обвинението TikTok тайно е „прехвърлял на сървъри в Китай огромни количества лични и идентифициращи потребителски данни.“

От приложението не са отговорили на конкретните обвинения, но твърдят, че всичките данни се съхраняват на сървъри в САЩ с бекъп в Сингапур. 

Ищцата по делото е студентката Мисти Хонг от Пало Алто, която изтеглила видео апликацията през март 2019 г., но никога не създала свой акаунт.

Месеци по-късно тя открила, че всъщност има профил, създаден от приложението и досие с нейна лична информация, включително биометрични данни и видеоклипове, които е правила, но не е публикувала.

Твърди се, че през април т. г. TikTok е прехвърлил потребителските данни на два сървъра в Китай - bugly.qq.com и umeng.com, включително информация за устройството на потребителя и всички уебсайтове, които младата жена е посещавала.

Bugly е собственост на Tencent, най-голямата китайска компания за мобилен софтуер, която притежава и социалната мрежа WeChat, докато Umeng е част от китайския гигант за електронна търговия Alibaba Group.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови