Как точно ще гласуваме на избори онлайн ще стане ясно до 6 месеца

OFFNews 09 юли 2018 в 19:32 7885 0

До началото на 2019 г. трябва да бъде готов проектът за изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване.

Проектът беше публикуван днес за обществено обсъждане, като е предвидено то да продължи до 12 август.

Възложител на обществената поръчка за изграждането и внедряването на системата е Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). Проектът се финансира по Оперативна програма „Добро управление“ и се изпълнява в партньорство с Централна избирателна комисия (ЦИК).

Част от изискванията на заданието са системата за електронно дистанционно гласуване да осигурява лесен и разбираем достъп до начините за гласуване, надеждна и бърза идентификация на самоличността на избирателите, да гарантира тайната на гласуването и свободно изразяване на волята на избирателите, вотът да се подава за не повече от 5 минути, да гарантира, че всеки избирател подава само един глас и че всеки глас се съхранява и преброява само един път, както и да бъде максимално сигурна срещу хакерски атаки и външни смущения. 

Предвижда се програмата да работи на всички операционни системи, включително на мобилни устройства, като ще предоставя възможност на избирателя да сигнализира за посегателство срещу избирателните му права и за неотчитане на гласа му.

Избирателят ще може да даде своя вот след регистриране в специално създаден модул, който автоматично ще проверява дали той отговаря на условията за гласуване за съответния вид избор. 

Този модул ще трябва още да визуализира различните видове бюлетини, така че да съответстват изцяло на хартиените. В периода на електронното дистанционно гласуване избирателят може да гласува неограничен брой пъти, като се зачита единствено последният подаден глас.

Новият софтуер също така ще има възможност за регистрация на наблюдатели на електронното гласуване.

В края на миналата година ЦИК, заедно с "Информационно обслужване" АД, проведоха 3 симулации на системата за електронно гласуване.

Гласуването тогава ставаше чрез смарт карта, която притежава собствен пин код и се използва както за идентификация, така и за електронно подписване на бюлетината. Беше необходимо и устройство за електронен подпис. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки