Индийското правителство притисна Twitter да назначи техен агент, твърди бивш шеф по сигурността

OFFNews 24 август 2022 в 10:57 1316 0

Twitter

Снимка Getty Images

Twitter

Известният хакер и бивш ръководител по сигурността на Twitter Пиетер Затко свидетелства в съда за пропуски в системите на социалната мрежа, които застрашават поверителността на информацията на потребителите ѝ.

Пред Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ киберекспертът обяви, че индийското правителство е притиснало Twitter за назначението на техен агент в компанията. Служителят на индийското правителство е получил достъп до чувствителна потребителска информация поради слабата система за сигурност на Twitter.

Затко твърди също, че компанията е подценила броя фалшиви профили в мрежите си и по този начин е подвела американските регулатори относно пропуските в системите си за сигурност.

Twitter определя обвиненията на Затко като "неточни и непоследователни". От социалната мрежа посочват, че бившият ръководител по сигурността на социалната мрежа е бил уволнен в началото на 2022 г. заради "неефективно лидерство и лошо изпълнение на работните задължения".

Затко отправи първите си обвинения към Twitter пред американските медии CNN и "The Washington Post", когато заяви, че Twitter "лъже Илон Мъск за ботовете" (бел.ред. – фалшивите профили).

Твърденията му могат да доведат до поредния съдебен сблъсък между Twitter и милиардера Илон Мъск, който все още прави опити да прекрати сделката за 44 млрд. долара за изкупуването на мегакомпанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови