„Хитачи“ пуска пробно система за предвиждане на престъпления

OFFNews 04 октомври 2015 в 14:50 4159 3

Cxeма

Снимка "Хитачи"

Системата "пророк" ще дава нагледен модел за предвидими местопрестъпления и степента на тяхната вероятност.

Японската технологична компания „Хитачи“ е разработила начин за предвиждане на престъпления преди те да са станали, съобщи сайтът Quartz.

Новата система е наречена Hitachi Visualization Predictive Crime Analytics (нещо като „нагледен пророчески анализ на престъпността“). Експертите на „Хитачи“ претендират, че с нея е възможно в градовете да се очертаят „потенциални местопрестъпления с точност до 200 квадратни метра и да се определят относителните равнища на заплаха за всяка ситуация“.

Crime Analytics прави това като събира и обработва в реално време внушителен обеми най-различни данни - като карти на обществения транспорт, разговори в социалните мрежи, съобщения и прогнози за атмосферните условия и т. н. В резултат излиза модел за това кога и къде би могло да стане следващото престъпление. Машината – убедени са в компанията - може да извлече такъв модел по-добре от полицейските служители, водени от „инстинкт“ или от подозрения.

Дарин Липскомб, служител в отдела, който разработва новата система, казва: „Човек не може да се справи с такава прогноза, след като десетки или стотици променливи фактори се отразяват върху престъпността“.

Първите отзиви са по-скоро скептични, затова от „Хитачи“ уверяват, че първо ще има изпитания и техните резултати ще бъдат напълно достъпни публично. Пробите ще започнат още този месец в полицейските управления в няколко града в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!