До 6 месеца може да започнат опитите за лечение с чип в мозъка, обяви Мъск

OFFNews 01 декември 2022 в 12:02 7388 1

Илън Мъск

Снимка АП/БТА

Илън Мъск

Илон Мъск заяви, че очаква до шест месеца да започнат клиничните изпитвания върху хора за вграждан в мозъка чип, разработен от неговата компания Neuralink.

Компанията разработва интерфейси с мозъчни чипове, които според нея могат да позволят на пациентите с увреждания да се движат и да общуват отново. Технологията, по думите на Мъск, ще бъде насочена и към възстановяване на зрението.

Базираната в района на залива на Сан Франциско и Остин, Тексас, Neuralink през последните години провежда тестове върху животни, докато търси одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за започване на клинични изпитвания върху хора, припомня "Ройтерс".

"Искаме да сме изключително внимателни и сигурни, че ще работи добре, преди да поставим устройството в човек", каза Мъск при дългоочакваното публично представяне на устройството.

Говорейки пред избрани поканени гости по време на презентация в централата на Neuralink, която продължи почти три часа, Мъск подчерта скоростта, с която компанията разработва своето устройство.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до хората, ще изглежда може би мъчително бавен, но ние правим всички неща, за да го постигнем мащаб паралелно с това", добави той. "Така че на теория напредъкът би трябвало да е експоненциален."

Първите две човешки приложения, към които е насочено устройството на Neuralink, ще бъдат възстановяването на зрението и осигуряването на възможност за движение на мускулите на хора, които не могат да го правят, казва Мъск. "Дори ако някой никога не е имал зрение, например е роден сляп, ние вярваме, че можем да възстановим зрението", каза той.

Първоначално събитието беше планирано за 31 октомври, но Мъск го отложи само няколко дни преди това, без да посочи причина.

Последното публично представяне на Neuralink преди повече от година включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, мислейки сама.

Мъск ръководи и производителя на електромобили Tesla, ракетната компания SpaceX и социалната медийна платформа Twitter. Предприемачът е известен с високи цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството. Амбициите му за Neuralink, която той стартира през 2016 г., са от същия мащаб, коментира "Ройтерс". Той иска да разработи чип, който да позволи на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да позволи на хора с парализа да възвърнат двигателните си функции и да лекува мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствения интелект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови