Златен джакпот: Късметлия откри камък с 2,6 кг злато за 240 хиляди австралийски долара

OFFNews 28 март 2023 в 11:32 17795 1

Златната находка

Снимка Би Би Си

Златната находка

Австралиец е намерил 4,6-килограмов камък, съдържащ злато на стойност 240 000 австралийски долара. Щастливецът е ударил джакпота, въоръжен с евтин металотърсач, предаде Би Би Си.

Мъжът, който пожела да остане анонимен, е направил откритието в златните полета на щата Виктория. Те са били сърцето на австралийската златна треска през XIX век.

Дарън Камп, който оценява и купува екземпляра, казва, че той е най-големият, който е виждал през 43-годишната си кариера: "Бях просто поразен...Това е находка, която се открива веднъж в живота", каза той пред Би Би Си.

Откривателят на златото влязъл в магазина за златотърсачи на Камп в Джилонг, намиращ се на около час път югозападно от Мелбърн, извадил камъка и попитал дали стойността му може да възлезе на 10 000 австралийски долара. "Погледнах го и казах: "Опитай за 100 000 долара!", отвърнал му собственикът на магазина.

Впоследствие станало ясно, че камъкът е само половината от находката, която общо тежи 4,6 кг, като 2,6 кг са чисто злато.

Дарън Камп купил част от него. Пред Би Би Си той разказа, че щастливецът с нетърпение очаква да похарчи неочакваната сума за семейството си: "Той ми каза: "Жената ще бъде щастлива."

Макар че подобни открития са рядкост, Австралия се смята за страната с най-големи запаси от злато в света и много от най-големите самородни късове в света са намерени в Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови