Зеленски пред италианския парламент: Москва цели войната да се разпространи в Европа

Ангел Марковски 22 март 2022 в 14:07 2691 0

Снимка Президенство на Украйна

Украйна е на ръба на оцеляването - предупреди президентът Володимир Зеленски в реч чрез видеовръзка пред италианския парламент днес и предупреди, че целта на Москва е войната да се разпространи в останалата част от Европа, предаде Ройтерс.

"За руските войски Украйна е вратата към Европа, където те искат да проникнат, но не трябва да се допуска варварството да надделее", каза Зеленски.

"Когато преди малко повече от седмица се обърнах към митинг във Флоренция и дузина други европейски градове, помолих всички италианци, всички европейци да си спомнят числото 79. Това е броят на убитите деца в Украйна по онова време. Сега той е 117. Убити са още 38 деца. Това е цената на отлагането, на забавяне на оказването на натиск върху Русия за прекратяване на брутална война", каза Зеленски.

Украйна демонстрира "героична съпротива" срещу руското нашествие, каза италианският премиер Марио Драги, който говори пред парламента след Зеленски. Той обяви, че Италия ще подкрепи желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз. "Арогантността на руското правителство се сблъсква с достойнството на украинския народ, който успя да обуздае експанзионистичните цели на Москва и да направи така, че нахлулата армия да плати огромна цена", каза още италианският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!