Зеленски помилва 12 руски граждани, осъдени в Украйна

OFFNews 06 септември 2019 в 23:27 2165 0

Зеленски, Украйна

Снимка ria.ru

С президентски укази са помилвани 12 осъдени руски граждани, които вече са доставени от затворите в Украйна и се намират в сборния пункт на лицата, които ще участват в обмена с Москва, заяви украинският адвокат Валентин Ръйбин, цитиран от Интерфакс.

Според него това е подготовка за началото на процедурата по обмена на украинци срещу руснаци. Той отбеляза, че един руски гражданин от списъка до момента не е наличен в пункта и за него указ за помилване няма.

Става дума за Руслан Гаджиев, осъден на 15 години затвор и вероятно той няма да бъде предаден на руските власти. Адвокатът не изключва, че отказът Гаджиев да бъде върнат на Москва може да усложни ситуацията с обмена.

Въпросният затворник е воювал в батальона на Луганското опълчение „Август“ и е бил пленен в танков бой през януари 2015 г. Той излежава наказанието си в колония при строг режим.

В средата на юли упълномощената от Върховната рада на Украйна по правата на човека Людмила Денисова и пълномощникът по правата на човека в Русия Татяна Москалкова са обменили списъци на затворници в двете страни. В списъка на украинския омбудсман са посочени 150 души, а в този на руския – 34. По-късно пресслужбата на главния прокурор на Украйна съобщи за обмен 35 срещу 35.

На 6 септември по време на Източния икономически форум Путин заяви, че преговорите за размяната са близки до финала и че тя ще бъде мащабна. Дипломатически източници на Интерфакс твърдят, че вероятната дата за началото на това е 7 септември.

По-рано информиран източник на агенцията е съобщил, че руската страна е включила в списъка си 24-имата моряци, арестувани след инцидента в Керченския пролив и още 11 осъдени, сред които режисьорът Олег Сенцов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!