Зеленски: Настъплението на ВСУ в Херсонска област започна

Над 1000 руски войници от 3 батальона са обкръжени от украинската армия, молят за "зелен коридор", но Киев настоява да се предадат

OFFNews 24 юли 2022 в 08:47 14946 1

Зеленски

Снимка БТА/АП

Президентът Володимир Зеленски.

Украинските сили постепенно навлизат в източната Херсонска област, която беше превзета от Русия в началото на войната. Това каза украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение, цитирано от Ройтерс.

„Окупаторите се опитваха да установят база там, но помогна ли им това? Украинските въоръжени сили (ВСУ) настъпват в региона стъпка по стъпка", подчерта той.

Украинските власти съобщиха, че над 1000 руски войници са обкръжени от украинските войски в Херсонска област в Южна Украйна, недалеч от село Високополие. Става дума за три баталионно-тактически групи на нашествениците, сред която сили на спецчастите на РФ и танкова.

Според съветника към ръководителя на офиса на президента Олександър Арестович руснаците искат да им бъде осигурен "зелен коридор" за отстъпление, какъвто им е отказан.

"Вариантите са два - да се предадат и да спасят живота си, или ще ги унищожим", каза той в традиционния си вечерен разговор за ситуацията на фронта с руския правозащитник Марк Фейгин. 

Според Арестович, ако руснаците вдигнат бялото знаме е по-добрият вариант и за Украйна, тъй като тези руски войници биха били разменени за свободата на героите от полка Азов, които са в плен.

Украинските отбранителни сили вероятно се готвят да започнат или вече са започнали контраофанзива в Херсонска област, съобщава и американският Институт за изследване на войната (ISW).

Анализът на вероятното начало на контраофанзивата в Херсонска област може да се окаже донякъде неточен поради ограниченото количество открити данни. Анализаторите предупреждават, че информацията от открити източници за напредъка и темпото на контраофанзивата вероятно ще бъде ограничена и ще се забави, изоставайки от действителните събития.

Според ISW районът между фронтовата линия и Херсон е селски и се състои предимно от малки селища, които е по-малко вероятно да съобщават за придвижването на войските и сраженията, което позволява промяна на контрола над района без доказателства, които се появяват в докладите от открити източници. Окупаторите също нямат стимул да съобщават за победите на ВСУ.

По-рано беше съобщено, че в Херсонска област ВСУ са ударили Дариевския мост над Ингулец. Местният областен съветник Серхий Хлан заяви, че това "все още не е освобождението на Херсон, но са сериозни подготвителни стъпки в тази посока".

В събота Зеленски обвини Русия, че с ракетния удар срещу пристанището в Одеса е нарушила подписаното в Истанбул споразумение да позволи на кораби да преминават през морския коридор, без те или пристанищата да бъдат подложени нападения. Според него това бил акт на "руско варварство".

„Каквото Русия обещае, винаги намира начин да не го изпълни”, заяви президентът.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също осъди руските ракетни удари, като заяви, че те „поставят под сериозно съмнение” поетите от Москва ангажименти и „подкопават работата на ООН, Турция и Украйна да изпратят жизненоважни хранителни продукти към световните пазари”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!