Зеленски нареди кадрова ревизия в украинските служби, отстранява 28 чекисти

OFFNews 19 юли 2022 в 08:28 3819 2

Олег Кулинич

Снимка СБУ

Преди два дни СБУ арестува бившия началник на службата в автономната република Крим.

Украинските власти провеждат „кадрова ревизия“ в Службата за сигурност на Украйна (СБУ). „Решава се въпросът за уволнението на 28 служители“ – заяви в ежедневното си обръщение към нацията в понеделник вечерта президентът на Украйна Володимир Зеленски. Ден по-рано Зеленски обяви отстраняването на главата на СБУ и свой приятел от детските години Иван Баканов и на главния прокурор Ирина Венедиктова.

Впоследствие украинският държавен глава обясни решението си с големия брой предатели сред служителите на прокуратурата и СБУ, които са останали на окупираната територия и работят за Русия, като в тази връзка са възникнали въпроси към ръководителя на СБУ и прокуратурата. В понеделник вечер заместник-началникът на кабинета на Зеленски направи уточнението, че Баканов и Венедиктова са отстранени от постовете си, но не са уволнени и президентът ще реши тепърва дали да внесе в парламента предложение за освобождаването им.

Руски агенции пуснаха фалшиви изявления на Венедиктова по повод на освобождаването и, където, уж, тя твърди, че е отстранена незаконно.

"Моля коментиращите и други заинтересовани страни да не разпространяват от мое име никакви "мои" изявления, които нямат нищо общо с мен. Отговорно заявявам, че към момента не съм обсъждала този въпрос с нито един човек. А и сега аз се въздържам от коментар, поради една проста причина - не му е времето" - написа Ирина Венедиктова. Тя заяви, че не може и няма да оспори мнението или решението на президента Зеленски. "Президентът има право да взема решения, включително и обсъжданите. Процедурата за освобождаване от отговорност на главния прокурор е добре известна на всички, няма друга, друго по закон не е предвидено" - допълни Венедиктова, което вероятно е станало причина за уточнението, че засега е само отстранена.

Новата проверка в украинските служби засяга 28 служители на разузнаването и контраразузнаването на различни нива и направления, но мотивите за освобождаването им са почти еднакви – незадоволителни резултати от работата им.

Два дни по-рано СБУ публикува снимка и видео от ареста на бившия началник на разузнаването в автономна република Крим Олег Кулинич, който е с повдигнато обвинение за държавна измяна. Бивш депутат пусна снимката с хаштаг „Кой предаде Херсон“. Мястото на ареста на Кулинич не се съобщава. От СБУ коментират, че самоочистването на службата от руски агенит е едно от главните направления в момента.

На 24 февруари руската армия нахлу в Херсонска област без никаква съпротива, благодарение на което можа да окупира целия Югоизток. Според военния експерт Олег Жданов това свидетелства, че някой е „предал“ региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!