Затрупани хора, свлачища и изтръгнати дървета: Тексас бедства, ударен от най-силния ураган в САЩ от 13 г.

OFFNews 26 август 2017 в 15:05 8241 0

Ураганът "Харви" удари бреговете на Тексас с ветрове със скорост 215 км/ч. Бурята, която има дори по-силни пориви, е най-силната, удряла САЩ от 13 години насам. За щата ураганът е най-силният от 1961 г. досега.

Очаква се да паднат поройни валежи до 1 метър.

Президентът Доналд Тръмп обяви бедствено положение в целия щата, което позволява безплатното изпращане на федерална помощ за най-лошо засегнатите райони. Губернаторът на Тексас Грег Абът предупреди за наводнения в много райони.

"Харви" предизвика свлачище около 22 ч. местно време и буря, повалени са дървета, прекъснато е електричеството на над четвърт милион домакинства, пише "Ройтерс".

Хиляди жители избягаха от домовете си.

Около три часа след началото на урагана скоростта на ветровете намаля до 201 км/ч. Ситуацията остава животозастрашаваща, може да има сериозни поражения по сградите.

Кметът на крайбрежния град Рокпорт - един от най-тежко засегнатите - призова останалите около 10 хил. жители да напуснат домовете си моментално. В дом за възрастни хора там обаче има затрупани хора, след като покривът се срутил. Спасителни екипи се опитват да достигнат мястото.

В навечерието на очакваното бедствие градската управа беше поискала всеки, който планира да остане, на напише имената си на ръцете си с цел идентифициране в случай, че ураганът причини смъртта на хора.

Доброволците, останали в града, все още не могат да откликнат на сигналите и да потвърдят за жертви, пострадали и разрушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews