Западни посолства призоваха гражданите си към бдителност след изгарянето на Корана

Янка Петкова 28 януари 2023 в 08:24 8208 4

протест

Снимка БТА/АП

Протест в Иран срещу изгарянето на Корана

Посолствата на няколко западни държави призоваха своите граждани в Турция към бдителност поради риск от нападения след изгарянето на Корана на антитурски демонстрации в Швеция и Дания, предаде Франс прес.

"В светлината на неотдавнашните инциденти с изгаряния на Корана в Европа, американското правителство предупреждава гражданите (на САЩ) за възможни терористични атентати на места за молитва в Турция като отмъщение", каза американското посолство в Анкара. То добави, че рискът от неочаквани нападения е особено висок в храмове, където се молят граждани на западни страни.

В заключение, американците са съветвани да бъдат "бдителни, да избягват тълпите и да не привличат внимание".

Посолството на Франция в Анкара излезе с подобно предупреждение. То призова французите, живеещи или преминаващи през Турция, към "максимална бдителност".

Германия и Италия също призоваха своите граждани да бъдат внимателни.

Екземпляри от Корана бяха изгорени на няколко демонстрации в Швеция и Дания от крайнодесния политик Расмус Палудан, отбелязва АФП. С датско и шведско гражданство, Палудан каза, че така протестира срещу турското вето, спиращо Швеция и съседна Финландия по пътя им към НАТО.

Анкара блокира от май миналата година разширяването на алианса, като настоява Стокхолм да й предаде кюрдски бежанци, които смята за терористи.

Инцидентите с изгарянето на Корана бяха осъдени от Швеция, Дания, Съединените щати и други западни държави. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче предупреди, че Швеция не може повече да разчита на подкрепата на страната му за присъединяването си към НАТО, и преговорите официално бяха замразени, посочва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

29.01 2023 в 11:52

Това с корана е работа на руските специални служби. Кой каквото ще да мисли, но тук се вижда ръката на Москва. Единствено и най-много Русия е срещу влизането на Щвеция в НАТО.

-970

2

Продажната върхушка в Швеция не може да откаже на краварите да я завлечат в НАТО и простите шведски хора измислиха начин да спрат тзи лудост.

318

1

Valioka

28.01 2023 в 14:40

Сега, не знам как да го коментирам това... Простата истина е, че няма убит мюсюлманин заради вярата си в аллах. Докато избити християни има, и то не един и двама. Нека мюсюлманите да преценят - по-добре ли е да бъдат избивани, или могат да преглътнат изгарянето на книгата, която ги учи как да избиват християни... Напълниха Европа с всякаква мюсюлманска измет, която влиза в храмове и убива свещеници, която дебне по площадите и убива абсолютно невинни хора... А сега ги боли, че някой някъде си изгорил учебика по убийства. Е, не ви ли се струва, драги мюсюлмани, че сте малко нахални и съвсем неадекватни към смисъла на живота?...