Задължителни ваксинации в САЩ и Канада, протести във Франция

OFFNews 16 август 2021 в 09:07 1938 0

Снимка АП/БТА

Канадското правителство обяви, че скоро ваксинацията срещу COVID-19 ще стане задължителна за държавните служители, както и за работещи в редица други сфери, предаде Ройтерс.

Решението на канадските власти е свързано с желанието им да избегнат нов пик на епидемията от коронавирус, особено с оглед на разпространението на варианта Делта.

Министърът по междуправителствените въпроси Доминик Льоблан заяви вчера, че задължителната ваксинация на чиновниците ще бъде въведена към края на октомври.

Той отбеляза, че лицата, които не може да бъдат ваксинирани по медицински причини, ще бъдат тествани и спрямо тях ще бъдат прилагани други мерки.

Министърът на транспорта Омар Алгабра заяви, че задължителна ваксинация се предвижда за работещите в сферите на въздушния, жп и морския транспорт, както и за пътниците в самолети, влакове и круизни кораби.

Канада е с един от най-добрите показатели за ваксинация срещу COVID-19 в света. 82 процента от населението са с поставена първа доза ваксина срещу

От днес в Ню Йорк се изисква ваксинация за всякакви дейности на закрито, като посещение на ресторанти, театри, киносалони, концертни и спортни зали в мегаполиса ще се изисква доказателство за поставена ваксина срещу коронавирус.

Мярката важи както за служителите на обектите, така и за клиентите. Те ще трябва да имат поне една доза от използваните ваксини срещу коронавируса.

"Ако сте ваксинирани, вие имате ключ и можете да отворите вратата. Но ако не сте ваксинирани, за жалост вие не можете да участвате в много дейности", заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. От 13 септември ще започнат проверките дали мярката се спазва.

Френската полиция затяга контрола по изискването на здравния COVID-пропуск в ресторанти, влакове и търговски центрове.

Днес започва втората седмица от въвеждането на документа. По-рано правителството съобщи, че ще толерира нарушения през първата седмица, но пълно въвеждане трябва да бъде постигнато по време на втората.

Десетки хиляди в различни френски градове протестират срещу здравния пропуск всяка събота вече месец. Над 230 000 бяха участниците в демонстрациите на 7 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови