За първи път от три години: Бивш морски пехотинец на САЩ е видян във видео в руски трудов лагер

OFFNews 30 август 2023 в 13:09 7338 1

Пол Уилън

Снимка Pinterest

Пол Уилън

Американецът Пол Уилън, осъден за шпионаж в Русия, е видян във видеозаписи за първи път от три години, съобщава Би Би Си.

Арестуван през 2018 г. в Москва, където е пътувал за сватбата на приятел, бившият американски морски пехотинец получи 16-годишна присъда след закрит процес.

Правителството на САЩ определя Уелън като "неправомерно задържан".

Видеото е заснето през май в трудов лагер от подкрепяния от Кремъл канал RT, но е пуснато чак сега. 

В него се вижда как Уелън се нарежда с други затворници в двора на затвора, за да шие индустриално облекло във фабриката на затвора. Забелязан е в столовата, държейки поднос, пълен със сива на вид храна.

Пол Уилън обаче отказва да даде интервю, въпреки че изглежда спокоен и дори се усмихва. Той споменава, че служителите в затвора са го наказали, защото отказал да бъде разпитан, хвърлил вещите си на пода и ги тъпчел.

За семейството му в САЩ и Канада това е първата му поява от юни 2020 г., когато Би Би Си засне последното му явяване в московски съд.

"Беше хубаво да го видя отново. Хубаво е да знам, че Пол не се предава", написа в имейл Дейвид Уелън, близнакът на Пол.

Американският затворник е казвал на родителите си, че е бил "подтикнат" да участва в "пропагандата на Кремъл".

Екипът на RT е бил в отдалечения лагер IK-17 в Мордовия малко след ареста на американския журналист Еван Гершкович в края на март, което доведе до бързото изтегляне на повечето чуждестранни репортери от Русия.

Без да представи никакви доказателства, Русия обвини кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" в шпионаж. Правителството на САЩ бързо го определи също като "неправомерно задържан".

Висши служители многократно призоваха двамата мъже да бъдат освободени.

От момента на ареста си Пол Уилън е вярвал, че скоро ще бъде разменен с високопоставен руски затворник в САЩ, но Русия освободи осъдените Тревър Рийд, бивш американски морски пехотинец, и американската баскетболистка Бритни Грийнър при размяна на затворници.

Един от освободените от САЩ беше известният руски търговец на оръжие Виктор Бут.

След 5 години в зтвора Пол Уилън казва, че се чувства изоставен.

Скорошни спекулации предполагат, че Кремъл изисква връщането на агенти под прикритие, известни като "нелегални", арестувани в САЩ и Европа, или руснаци, осъдени за киберпрестъпления.

САЩ и Кремъл потвърждават само, че поддържат връзка.

През юли съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че правителството му е готово да "направи всичко", за да върне двамата мъже у дома, но че все още няма "ясен път към решение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика