Втори удар по Харков за ден. Целта - жилищен район

Според кмета на града Игор Техеров руснаците са използвали управляеми авиационни бомби

OFFNews 06 април 2024 в 18:04 2815 7

Техеров

Снимка УНИАН

Игор Техеров

За втори път днес Русия нанесе въздушен удар срещу Харков, съобщават украинските медии, с позоваване на ръководителя на областната администрация Олег Синегубов. Загинал е един човек, има и ранени. Ударен е жилищният район "Шевченко".

Синегубов написа в Телеграм, че има щети по гражданската инфраструктура, я кметът на града Игор Техеров уточни, че при удара са използвани управляеми авиационни бомби.

Първоначално се смяташе, че жертвите на нощната руска атака с дронове по Харков са седем. Но по-късно Техеров уточни, че броят им е нараснал на 10, а ранените са 11. 

Руските "Шахед"-и са се врязали в поне 9 жилищни блока, три общежития, няколко административни сгради, магазин, бензиностанция и автосервиз. Пострадали са и коли.

"Тази атака срещу мирни жители в Харков за пореден път доказва, че Русия е терористична държава", подчерта Терехов.

Според Синегубов атака е била насочена точно срещу жилищен район.

Руските нападения срещу Украйна тази нощ са били с 32 дрона, 28 от които са свалени, съобщиха украинските въздушни сили. Използвани са и три крилати ракети, също свалени, и три балистични С-300. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново подчерта значението на укрепването на способностите за противовъздушна отбрана, които биха защитили Харковска област от руски удари, предаде Укринформ.

"Руският терор срещу срещу Харков продължава. Нови удари срещу града и областта. Жилищни сгради и гражданска инфраструктура бяха повредени. Изказвам най-искрени съболезнование на семействата и близките на загиналите", написа Зеленски във фейсбук профила си. 

И увери, че всички спешни служби са пристигнали незабавно на мястото на инцидента и са оказали необходимата помощ на всички пострадали.

"Трябва да сложим край на този терор. Изключително важно е да се укрепи противовъздушната отбрана за Харковска област. И нашите партньори могат да ни помогнат за това", подчерта Володимир Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Един друг

07.04 2024 в 00:48

НАТО се намеси в Югославия, когато сърбите извършваха геноцид в Косово, а сега седят и гледат този изроод Путлер как върши геноцид в Украйна. Поне да влязат и защитят Украйна. Това не е обявяване на война на Русия. Всяка страна, както и Украйна може да поиска помощ за опазване на собствения си народ и земя. Срам и позор! Дано Макрон направи нещо!

805

5

Peshokonya

07.04 2024 в 00:20

Украинците да атакуват с дронове бедстващите руски региони! Това вече ще е адекватен отговор! Ако могат да направят дронове можещи да атакуват Иран! Няма да е лошо и да ударят Гермяния. Заради Меркел, шрьодер и Шолц немците го заслужават!

710

4

Д-р Мазникуров

07.04 2024 в 00:08

русляшките иZZроди очевидно са решили да опитат втори Мариупол и са се хвърлили бясно да рушат и убиват наред, каквото и да им струва това! Обаче мишока Шолц пак ще си натиска парцалките, и ще се прави че туй не го касае, и даже ще се изрепчи да не го дразнели, и как "Германия най-много помагала от всички"! Не знам колко помага, ама е важно какъв е ефекта, а той е почти никакъв! Украинците каквото могат сами, правят, опитват се ... Ако им дадат тези ракети Таурус, докато още нямат ефективно противо-оръжие, тогава и ватниците ще видят дявол по пладне, и то не само в някакъв си пограничен Белгород, а в много по-лъскавите и далечни места! А за MAGA-тръмпобоклуците в Америка направо не ми се говори, то туй е Театър на Абсурда вече... Жалко за храбрите Хора на Украйна, вечна им Слава и ... Памет!!!

22548

2

dolivo

06.04 2024 в 19:36

така е, уникална ситуация

още се чудят как да интегрират в реалността си много държави какво се случва в Украйна и в какво се е превърнала Русия

че и Иран

1005

1

ПР

06.04 2024 в 19:27

В чист вид-шизофренен тероризъм.
Престъпления срещу човечеството и цивилизацията от времената на ВСВ,напр.
А Светът тихичко наблюдава и регистрира този вандализъм.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки