ВСУ освободиха Пятихатки и още 7 населени места в Южна Украйна

OFFNews 19 юни 2023 в 09:39 6486 6

карта
Руснаците напуснаха Пятихатки.

През последните две седмици украинските бойци са освободили осем населени места по направленията към Бердянск и Мелитопол. Последното от тях е Пятихатки.

Това съобщи заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр в Телеграм. По думите ѝ през миналата седмица ВСУ са били както в настъпление, така и в отбрана. На изток врагът е положил много усилия, за да спре настъплението на украинските бойци в посока Бахмут. Там са били прехвърлени допълнителни части и са се увеличили артилерийските обстрели.

Според Маляр ВСУ са напреднали дълбоко в завзетите територии в няколко района.

"Миналата седмица врагът се опита да продължи да напредва в направленията Лимано-Купянск, Авдийвка и Маринка. Но ние не загубихме нито един метър земя в тези направления благодарение на професионализма и смелостта на нашите бойци", отбеляза тя.

В южната част на страната заместник-министърът на отбраната заяви, че през изминалата седмица е имало настъпление в няколко направления, като подразделенията на ракетните войски и артилерията на Таврическото направление са изпълнили 10 125 огневи задачи през седмицата.

"През двете седмици на настъпателни действия в Бердянско и Мелитополско направление бяха освободени осем населени места: Новодаровка, Левадне, Сторожевое, Макаровка, Благодатное, Лобково, Нескучное, Пятихатки. Като цяло частите в таврийското направление напредват до 7 км в дълбочина на противника. Освободената площ в южната част на страната е 113 квадратни километра. Активната работа на силите за отбрана в таврийското направление продължава", заяви Маляр.

По думите ѝ през изминалата седмица противникът е понесъл значителни загуби. 

По-рано руски военкори съобщиха, че в Пятихатки ВСУ са успели да обкръжат и да избият до крак цял руски батальон. Там се съобщава, че е загинал и заместник-командирът на батальона "Осетинска буря".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

6

jorj

19.06 2023 в 12:21

Чумата да се чисти до крак!

2550

5

alfakentavur

19.06 2023 в 10:53

Бой по рашистките тролчета! Национални предатели. Що продават родината за копейки, и майките си биха продали. Или пък са плод на вече продадени майки.

2073

4

Johnny B Goode

19.06 2023 в 10:50

Проклетата Истина, боли а?
Свиквай.

2905

2

sparebits

19.06 2023 в 10:11

@DamnTruth, гледаш ли какво се случва с рублата. Не знам скоро за какво ще ти стигнат. Може би за един ментов бонбон.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков